Київ. 1 грудня. УНІАН. У Києві презентували інформаційно-історичний портал «Народний щоденник Майдану», заснований на усних і письмових розповідях очевидців та учасників подій листопада 2013 року – лютого 2014 року.

Презентувала інтернет-проект (http://tviymaydan.com.ua) на прес-конференції в УНІАН народний депутат, радник президента, заслужений лікар України та громадський діяч Ольга Богомолець.

За її словами, мета Щоденника - зберегти події важливого для долі України періоду в пам'яті людей, в пам'яті поколінь такими, якими вони насправді були.

Відео дня

Проект «Народний щоденник Майдану», за задумом авторів, стане документальним літописом про Майдан для всіх поколінь українців.

«Людська пам'ять – нестійкий механізм. Важливі події стираються з неї, зникають деталі, нюанси, подробиці… Після першого року – перша річниця, це те, що загострює всі почуття, а на другу річницю, на жаль, величезна кількість подій, величезна кількість деталей втрачається у зв’язку з тим, що вони просто по-маленьку виходять з нашої пам’яті. Тому наше завдання - за наступний рік створити такий ресурс, який потім, у майбутньому стане тим першоджерелом, на підставі якого всі наші нащадки зможуть вивчати історію, а також історики, юристи, криміналісти та всі ті, хто хочуть дати собі відповіді на велику кількість запитань, які виникли після цих подій», - зазначила Богомолець.

Вона висловила сподівання, що на сайті зможуть записати свої почуття та відгуки про подіъ люди, які були по обидва боки барикад.

За її інформацією, на сайті можна буде залишити не тільки письмові відгуки та спогади, але й завантажити фото- й відеоматеріали.

На сайті вже є базові події, що відбувалися в той чи інший день. Свій фотоархів передав для Щоденника кінорежисер, сценарист, фотограф Сергій Марченко. Також свої матеріали пропонує стрімер Майдану, громадський активіст Олександр Аронець.

На сайті збиратиметься інформація і про події Євромайдану, і про події Революції гідності, у яку переріс Євромайдан, а також інформація про постаті цих подій – Героїв Небесної сотні, зниклих безвісти людей та представників громадських організацій.

За словами Богомолець, портал створювався близько трьох місяців, було проведено досить значну роботу командою програмістів і волонтерів, із залученням громадської організації. Сайт уже кілька тижнів працює в тестовому режимі.

«Революція гідності розпочалась і триває. І кожного дня ми маємо робити вчинки, щоб підсилювати той поштовх, який був наданий. Цей шлях, який почався, - ніяк не можна допустити, щоб маятник пішов назад. Тому що, якщо він піде назад, у нас може не вистачити часу для того, щоб зробити ті незворотні зміни, прийняти ті закони, які потрібні, щоб Україна йшла правдивим, демократичним шляхом», - наголосила Богомолець.