Київ. 28 листопада. УНІАН. Волонтери наголошують на необхідності налагодження тісної співпраці з державними органами.

Про це під час прес-конференції в УНІАН сказала керівник інформаційного ресурсного центру «Правовий простір», директор з розвитку Херсонського обласного центру милосердя та здоров’я, координатор Херсонського волонтерського Центру допомоги військовим Наталя Бімбірайте.

Зокрема, вона підкреслила, що волонтерським рухам необхідні тісні контакти з державними органами, тому у прикордонних областях мають бути створені структури, до яких увійшли б представники облдержадміністрації, силових структур та волонтери.

Відео дня

«На Херсонщині силові структури поки не йдуть з волонтерами на контакт… вчора була нарада волонтерів з представниками адміністрації. Зараз йде мова про те, що на початку грудня буде створена координаційна рада з силовиками… Зараз у кожній прикордонній області необхідна мобільна структура, до якої мають увійти представники обладміністрацій, силових структур та хоча б двоє-троє представників від волонтерського руху, які матимуть можливість і повноваження перевіряти реальний стан забезпечення військових підрозділів, потреби, скарги про зловживання», - сказала вона.

Вона також звернула увагу на те, що здебільшого потреби із забезпеченням військових на передовій вирішують волонтери. «Волонтери їздять в поля і забезпечують військових усім необхідним, попри те, що Міноборони звітує про фактично повне забезпечення… Але досі надходять заявки від самих військових та їхніх родичів… Чому так стається, що Міноборони звітує про гарний стан забезпечення, а ми бачимо, що військові подекуди голі й босі. Для цього і потрібна реальна співпраця та координація для того, щоб робота волонтерів була ефективною, щоб економити час, зусилля та фінансові ресурси і з’ясовувати, чи правда ті дзвіночки та сигнали, які до нас надходять, є реальними і не перебільшеними. Ще в березні ми пропонували, щоб на Херсонщині включили хоча б трьох волонтерів до ради оборони, щоб мати доступ нехай у закритих засіданнях, не розголошуючи секретну інформацію, доводити проблеми до відома представників силових структур, перевіряти ті факти, які ми знаємо», - сказала вона.

Бімбірайте також зауважила, що наразі всі військові та їхні родини можуть отримати необхідну юридичну консультацію на порталі «Правовий простір», який збирає інформацію по всій Україні і надає правову допомогу. «На цьому порталі ми розвиваємо безкоштовні сервіси для людей, які потребують правової допомоги, але не мають коштів, щоб заплатити за неї», - додала вона.

У свою чергу керівник приймальні Херсонського обласного Фонду милосердя та здоров’я Наталія Козаренко наголосила на проблемних питаннях переселенців.

«Наш фонд взяв фактично на себе функції ресурсного центру для того, щоб об’єднувати різні волонтерські рухи і передавати інформацію про їхнє існування. У нас в Херсоні сьогодні існує 5 центрів допомогти переселенцям, але діють вони практично самостійно і зараз ми працюємо над тим, щоб їх об’єднати», - сказала вона.

У свою чергу заступник голови Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців України» Ігор Бринош наголосив на тому, що вимушені переселенці, а також учасники АТО, потребують системної правової допомоги. «Держава вперше зіткнулась як з питанням вимушених переселенців, так і з проведенням АТО. Відповідно, з’явилось велике коло специфічних проблем, які люди самостійно вирішити не можуть. Відповідно, окрім всього іншого, держава, можливо, у співпраці з громадськими, правозахисними організаціями, повинна створити ефективну працюючу систему правової допомоги, яка б ефективно та оперативно допомагала людям в складній ситуації», - резюмував він.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/52938