Київ. 28 листопада. УНІАН. Представники громадської організації «Інформаційний майдан» заявляють про те, що на території Донецької і Луганської областей, де проводиться антитерористична операція, продовжують транслюватися заборонені російські телеканали.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив технічний фахівець «Інформаційного майдану» Олексій Чепурний.

«Наприкінці квітня там почали відключатися українські канали і включалися російські. З 1 серпня в Луганську немає жодного українського телеканалу в ефірі, зокрема в «цифрі» (технологія мовлення цифрового телебачення - УНІАН)», - сказав він.

Відео дня

Присутній на прес-конференції активіст організації Павло Білоножко зазначив, що російська пропаганда, яка транслюється по телебаченню, врай негативно позначається на інформаційній безпеці країни.

«Російська пропаганда в головах людей, які мешкають у Луганській і Донецькій областях, - це серйозна штука, яка жодним чином не сприяє нашій перемозі в цій війні. Небезпека в тому, що держава може втратити контроль над інформаційною безпекою в країні», - сказав Білоножко.

Як повідомляв УНІАН, Нацрада з питань телебачення і радіомовлення в своєму позові до компанії «Торсат» просила суд визнати програми чотирьох російських каналів: «Перший канал. Всесвітня мережа», «РТР-планета», «Росія-24» і «НТВ-мир» таким, що не відповідають законам України і Європейської конвенції про транскордонне телебачення.

25 березня Київський адміністративний суд ухвалив рішення припинити трансляцію цих телеканалів в Україні на час розгляду позову. Незважаючи на це, в Нацраді заявили, що не всі провайдери Донецької та Луганської областей виконують рішення суду про відключення трансляції російських телеканалів.

На сьогодні неадаптованими і забороненими для поширення на території України визнано такі російські канали: «Перший канал. Всесвітня мережа», «РТР-планета», «НТВ-мир», «Росія-24», «TVCI», «Росія-1», «НТВ», «ТНТ», «Петербург-5», «Зірка», «РЕН-ТБ», «Life News», «Russia Today», «РБК-ТВ», «Історія» (ВГТРК), «365 днів», а також білоруський телеканал «Білорусь 24».