Київ. 27 листопада. УНІАН. Поточного року ситуація зі свободою слова в Україні перебуває на рівні 2011 року, безкарність за перешкоджання журналістам у здійсненні професійної діяльності – на рівні 2013 року.

Про це виконавчий директор Інституту масової інформації (ІМІ)Оксана Романюк заявила сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

"Зараз в країні ситуація зі свободою слова - на рівні 2011 року, а безкарність за перешкоджання журналістській діяльності - на рівні 2013-го", - сказала Романюк.

Відео дня

За її словами, ІМІ у цьому році зафіксував зростання фактів перешкоджань та погроз на адресу журналістів, а в регіональному розрізі найтривожніша ситуація у Києві, Дніпропетровську та Херсоні.

Як зазначила Романюк, однією з причин того, що напади на журналістів тривають, є безкарність нападників.

Вона повідомила, що, за даними Генеральної прокуратури, цього року до судів направлено лише чотири кримінальні провадження за фактами нападів на журналістів, при тому, що було зафіксовано 281 такий випадок.

Продовжуючи тему, голова правління громадської організації "Телекритика" Наталія Лігачова зазначила, що "порушення прав журналістів є сьогодні критичним для країни". За її словами, причиною цього є не лише бездіяльність влади, але і те, що країна перебуває у стані війни.

Аналізуючи роботу ЗМІ, Лігачова відзначила зменшення замовних матеріалів ("джинси") та якісніше наповнення контенту.

Водночас, за її словами, для викорінення "джинси" як явища у вітчизняних ЗМІ необхідно не лише їх реформування, але й внутрішня самоорганізація самих журналістів.

Своєю чергою медіа-експерт, народний депутат України Вікторія Сюмар висловила сподівання, що з початку наступного року в Україні нарешті запрацює Суспільне мовлення, яке має стати конкурентом іншим ЗМІ.

Разом із тим Сюмар критично поставилася до ініціативи влади створити так зване Міністерство інформації, оскільки в Україні існує Держкомтелерадіо. На її думку, замість цього міністерства доцільніше б було виділити кошти на створення іномовлення - фільми, новини, сайти соцмережі тощо, які б доносили інформацію про події в Україні різними мовами в інші країни.

Також експерти поінформували, що сьогодні звернулися до парламентаріїв та нової влади із закликом приділити особливу увагу повноцінному запуску Суспільного мовлення, роздержавленню ЗМІ, демонополізації і запровадженню прозорості на медіа-ринку та ліквідації Національної комісії з питань суспільної моралі. При цьому експерти нагадали, що в тексті Коаліційної угоди визначено ці ключові напрямки реформ у сфері свободи слова, і їх треба лише виконати.