Київ. 20 листопада. УНІАН. В Україні необхідно ухвалити закон про обов'язкове медичне страхування.

Про це голова Комітету Верховної Ради сьомого скликання з питань охорони здоров'я Тетяна Бахтеєва заявила на прес-конференції в УНІАН.

Вона наголосила, що це важливе завдання, яке стоїть перед новим скликанням парламенту.

«За період з 2000 року у Верховній Раді України було зареєстровано 22 законопроекти щодо запровадження обов'язкового державного медичного страхування. Однак через відсутність політичної волі документ не було прийнято. Я переконана, що без переходу на страхову медицину реформа і подальший розвиток медицини неможливі. Тільки обов'язкове медичне страхування може збільшити ефективність фінансування, поліпшить якість медичної допомоги», - сказала Бахтеєва.

Вона також акцентувала увагу на тому, що медична сфера в Україні хронічно недофінансовується.

«Українським лікарням не вистачає медичного обладнання, відсоток зносу якого – перевищує 75%. Державні програми профінансовано максимум на 10%. Фінансування на медичне обслуговування на одного жителя України (на початок 2014 року) становило 118 доларів. Враховуючи інфляцію, на сьогодні ця сума - близько 60 доларів. У європейських країнах - не менше 2 тис. євро на людину. Все навантаження при закупівлі медикаментів, витратних матеріалів тощо на 90% лягає на плечі пацієнта, оплачується з його кишені. Так не повинно бути. Реформу в медицині було розпочато, але сьогодні припинено. Вона необхідна для нашої країни», - сказала Бахтеєва.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/52703

Відеозапис  прес-конференції: