Київ. 18 листопада. УНІАН. Військові дії на сході України не є виправданням для зволікання з фундаментальними перетвореннями в економіці країни, і нам не вдасться перемогти ворога без правильної стратегії дій всередині країни.

Таку думку висловив генеральний директор інвестиційної компанії AYA Capital, директор з питань розвитку бізнесу НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко на прес-конференції в УНІАН.

«Війна, яка відбувається в Україні, будемо називати речі своїми іменами, не є виправданням, щоб не проводити реформи. Стратегія наших дій на мирному фронті може бути навіть важливішою, аніж військова стратегія. Нам, на жаль, не вдасться перемогти нашого ворога, в даному разі, Росію, і створити процвітаючу незалежну Україну, без справді правильної стратегії реформ, правильної стратеги дій всередині країни. Людям, які йдуть ризикувати своїми життями заради України, потрібно розуміти, за що вони борються», - сказав він.

Вітренко наголосив, що перетворення в країні відбуваються, але, за його словами, потрібні радикальніші кроки. «Реформи є і вони значні. Інша справа, що вони не достатні для того, щоб змінити систему. Щоб змінити систему, і щоб українці справді відчули поліпшення життя, реформи повинні бути більш ефективними та фундаментальними. За аналогією з медициною: у нас дуже серйозна хвороба, і нам потрібно хірургічне втручання», - додав він.

В ході прес-конференції Вітренко представив «Стратегію економічних реформ», розроблену компанією AYA Capital. В рамках цієї стратегії експерти компанії, зокрема, запропонували провести публічне розміщення акцій низки найбільших держкомпаній, істотно підвищити рентні платежі за користування природними ресурсами, невідкладно запровадити накопичувальну систему пенсійного страхування, побудувати ефективний внутрішній ринок капіталу. Також експерти запропонували своє бачення реформування банківського сектору, правової та судової системи.

Представляючи стратегію, Вітренко наголосив, що уряду потрібно зважитися на непопулярні реформи, розуміючи, що до кінця пояснити їх суть населенню досить складно. За його оцінками, для проведення перетворень знадобиться всього 6 місяців, тоді як перші результати вжитих кроків у цей період населення може не відчути.

«Стосовно термінів, необхідних для проведення перетворень, мені видається, що шість місяців для проведення реальних, фундаментальних, радикальних реформ достатньо. Принаймні, щоб їх провести. А далі, чи відчує населення ефект, значною мірою залежить від соціальних чинників. Якщо почнеться несправедливість, люди це побачать. Якщо уряд робитиме навіть радикальні фундаментальні реформи, а люди розумітимуть, що це справедливо, вони це сприймуть», - пояснив Вітренко.

Присутній на прес-конференції старший економічний стратег компанії AYA Capital Павло Ілляшенко відзначив, що Україна є однією з найбідніших серед країн, що розвиваються, оскільки не використала можливості останніх двадцяти, унікальних для зростання, років. «У 2008 році, коли колишній графік життя світової економіки перервався, було зрозуміло, що він закінчується. Але ми пережили 2008-2010 роки. Не скористалися можливостями для проведення реформ в 2012-2013 роках. І коли економічне зростання за кордоном у важливих для нашої економіки секторах закінчується, ми виявляємося перед тим, що дисбаланси нагромаджено, боргів багато, соціальне забезпечення високе, а економічного зростання немає», - сказав він.

За словами Ілляшенка, колосальна проблема України – не доведення реформ до кінця. «Не вірте, коли говорять, що у нас були реформи. Ці реформи починалися, але вони ніколи не були повними. Швидке зростання в Україні за рахунок зростання експорту вже не можливе, вже немає цієї точки зростання експортного попиту. Це перший момент. Другий момент - не потрібно розраховувати, що зараз прийдуть інвестори і дадуть гроші, цього також не буде. Бо з 2008 року інвестори почали діяти вибірково, диференціал економічного зростання між розвиненими країнами і країнами що розвиваються, дуже сильно скоротився, а це означає, що за інвестиції потрібно конкурувати не тільки з країнами, що розвиваються, а й з розвиненими. І головне – проблема з державними видатками», - додав він.

Керівник відділу досліджень компанії AYA Capital Олександр Веденєєв відзначив, що повернення до економічного зростання і врегулювання дисбалансів можливі за побудови ефективного ринку капіталу. «Базові принципи моделі ефективного ринку капіталу – довіра і вільна конкуренція. Щоб ці принципи працювали, потрібно, аби роль держави в економіці змінилася. Держава повинна виконувати тільки три функції – забезпечення прозорості ринку, підтримка цілісності і забезпечення захисту прав власності. Що ми бачимо зараз? В економіці держава піддається згубній самовпевненості, коли вручну визначаються точки зростання, стратегічно важливі галузі», - сказав він.

Разом з тим, експерт відзначив, що розвиток моделі ринку капіталу не виключає одночасного розвитку для експортоорієнтованих галузей економіки. «Ми вважаємо, що на сьогодні розвиток ринку капіталу затребуваний. І не потрібно сприймати це тільки як розвиток фондового ринку, а як модель ефективного розподілу ресурсів в економіці. Тоді наші обмежені ресурси ефективно використовуватимуться», - наголосив Веденєєв.

Як повідомляв УНІАН, 22 лютого на фоні найбільш масових громадянських протистоянь за всю історію України парламент конституційною більшістю ухвалив постанову про самоусунення президента Януковича від виконання конституційних обов'язків. За підсумками позачергових виборів 25 травня Президентом України був вибраний Петро Порошенко.

З квітня поточного року Україна веде на території Луганської і Донецької областей антитерористичну операцію проти проросійських бойовиків, що активізувалися на тлі демократичних перетворень у країні. Упродовж липня і серпня українські силовики звільнили від терористів ряд міст, але низка населених пунктів залишаються непідконтрольними українській владі.

26 жовтня в Україні пройшли позачергові вибори до Верховної Ради, результати яких кардинально змінили розстановку політичних сил у парламенті. Зокрема, за даними Центральної виборчої комісії, до парламенту проходять партії «Народний фронт», «Блок Петра Порошенка», «Самопоміч», «Опозиційний блок», Радикальна партія, «Батьківщина». Наразі ведуться переговори між партіями-лідерами про створення коаліції в парламенті.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/52652