Київ. 14 листопада. УНІАН. Постанова Національного банку України №699, яким регулятор прирівняв фізичних і юридичних осіб, що зареєстровані та постійно проживають на території вільної економічної зони "Крим", до нерезидентів, дискримінує права кримчан, які проживають на території материкової України.

Про це в ході прес-конференції в УНІАН заявили правозахисники, які 12 листопада звернулися до Окружного суду міста Києва з вимогою скасувати протиправні положення, які, на їх думку, містяться у зазначеній постанові, а також відшкодувати моральні збитки у розмірі 16 тис. грн.

На думку учасників прес-конференції, постанова Нацбанку суперечить нормам Конституції України, Цивільного кодексу України і законів України і порушує права громадян України. Зокрема, згідно з постановою, кримчани обмежені в можливості користування основними банківськими послугами, такими як купівля валюти, відкриття рахунків, здійснення виплат.

Відео дня

За словами адвоката, експерта Української Гельсінкської спілки з прав людини Сергія Зайця, згідно з постановою термін «нерезидент» був застосований по відношенню до громадян України, у яких в паспорті стоїть кримська прописка. Таким чином, всі нормативні документи, які встановлюють особливий режим для нерезидентів, встановлюють особливий режим і для українців з кримською пропискою.

«Одним з таких прикладів, безумовно, є ситуація з обміном валюти. Люди з кримською пропискою звертаються в банки, пред'являють паспорт, а банки заявляють, що відповідно до прийнятої постанови не можуть продати їм валюту. Також проблема у відмові їм відкривати банківські рахунки. Це не випливає безпосередньо з даної постанови, але тут банки перестраховуються, і так далі», - сказав адвокат.

Він підкреслив, що це є дискримінацією прав людини за ознакою місця проживання.

«У зв'язку з тим, що це постанова в багатьох аспектах не відповідає чинному законодавству України, нами було подано позов до Національного банку, в якому ми просимо скасувати цю постанову», -зазначив Заєць.

За словами присутнього на прес-конференції адвоката, експерта з питань антидискримінації регіонального центру прав людини Романа Мартиновського, при ухваленні постанови Національний банк вийшов за рамки своїх повноважень.

«Посилання Національного банку на відповідні статті закону про вільну економічну зону «Крим» не відповідає дійсності, тому що жодна із статей цього закону не передбачала можливості для Національного банку встановлювати такі обмеження і надавати громадянам України статус нерезидентів», - сказав він.

Мартиновський зазначив, що в постанові чітко визначено, яка категорія громадян обмежується в правах, і є чіткі ознаки дискримінації за місцем реєстрації.

«Є неоднакове ставлення до своїх громадян за певною ознакою», - підкреслив він.

Як повідомляв УНІАН, 16 березня в результаті нелегітимного референдуму з питання про статус Криму самопроголошена кримська влада заявила про входження автономії до складу Російської Федерації.

7 травня Національний банк України заборонив українським банкам працювати в Криму до закінчення російської окупації, а з 24 липня запровадив надзвичайний режим роботи банківської системи в Донецькій, Луганській областях і АР Крим.

Постановою правління НБУ №699 від 3 листопада Національний банк України прирівняв фізичних і юридичних осіб, які зареєстровані і постійно проживають на території вільної економічної зони "Крим", до нерезидентів. Зазначена постанова також забороняє залучення депозитів і видачу кредитів у російських рублях на території України.

В Україні з 27 вересня набрав чинності закон про створення вільної економічної зони на тимчасово окупованій території України, що визначає особливості економічної діяльності в Криму і Севастополі. Згідно із законом, ВЕЗ «Крим» вводиться в межах двох адміністративно-територіальних одиниць України: Автономної Республіки Крим і міста Севастополя.