Київ. 11 листопада. УНІАН. Судове слухання за позовом Олега Мусія, який був відсторонений від посади міністра охорони здоров’я розпорядженням Кабінету міністрів України від 1 жовтня № 887-р, перенесено на 25 листопада.

Як повідомив на прес-конференції в УНАН сам Мусій, сьогодні в Окружному адміністративному суді Києва відбулос слухання за його позовом про визнання незаконним та скасування даного розпорядження Кабміну.

Мусій вважає, що розпорядження є незаконним, а суд є «безпрецедентним, тому що діючий міністр позивається проти уряду, в якому він працює».

«Мене спонукало подання цього позову - не боротьба за крісло міністра, а встановлення верховенства права в нашій державі і доведення того, що прем’єр-міністр чи уряд, якщо приймають протизаконні рішення, повинні бути такі рішення скасовані судом. Ні в законі про Кабінет міністрів, ні в законі про центральні органи виконавчої влади немає жодного слова про можливість відсторонення міністрами свого колеги-міністра», - заявив Мусій.

За його словами, в уряді «неодноразово приймалися спірні з юридичної точки зору рішення з ініціативи прем’єр-міністра Арсенія Яценюка».

«Якщо міністр робить порушення, єдине, що може зробити прем’єр-міністр - це звернутися з відповідним поданням до Верховної Ради про зняття з посади відповідного міністра. Це є виключно повноваженням Верховної Ради - будь-яким чином впливати на посаду міністра охорони здоров’я. Або могла би бути заведена кримінальна справа. Натомість за наслідками службового розслідування жодної кримінальної справи, кримінального провадження сьогодні не ведеться. Саме тому відсутність таких правових підстав стало основою для подання мною відповідного позову до Окружного адміністративного суду», - сказав Мусій.

Він відзначив позитивний момент в ході сьогоднішнього судового засідання, коли до розгляду позову були допущені представники ЗМІ.

«Було дозволено знімати та вести пряму трансляцію. Це дає надію на те, що процес штучного затягування судового засідання не відбуватиметься», - наголосив Мусій.

Водночас він зазначив, що працювати в майбутньому на посаді керівника МОЗ не планує.

Як повідомляв УНІАН, 1 жовтня уряд прийняв рішення про відсторонення Мусія з посади міністра охорони здоров'я у зв'язку з незадовільним станом виконання програми закупівлі ліків.

Обов'язки міністра уряд поклав на керівника апарату МОЗ Василя Лазоришинця.

Скандал навколо держзакупівель ліків розгорівся на початку вересня, коли громадські організації заявили про гальмування проведення тендерів. Зокрема громадські активісти вважають, що основна причина гальмування тендерів - корупція в МОЗ.

У МОЗ пояснювали, що тендери на закупівлю ліків за бюджетні кошти затримуються через низьку якість тендерної документації та скарги учасників торгів до Антимонопольного комітету. Також у міністерстві зазначали, що фармкомпанії не виявили великої зацікавленості в участі у торгах.

Своєю чергою АМКУ заявив про наявність 118 скарг на держзакупівлі ліків, 31 з яких стосується дій МОЗ.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/52546