Київ. 11 листопада. УНІАН. У загальному рейтингу публічності місцевого самоврядування перше місце посідає Івано-Франківська міська рада з показником 67%.

На другому місці в рейтингу опинилися органи місцевого самоврядування Вінниці (63%), на третьому – Києва (58%). Серед аутсайдерів – Черкаська (37%) та Донецька (34%) міські ради, повідомив на прес-конференції в УНІАН координатор кампанії «Вимірювання індексу публічності місцевого самоврядування» Олександр Неберикут.

За його словами, громадянська мережа ОПОРА презентувала результати вимірювання рівня публічності місцевого самоврядування. Порівняльне дослідження проводиться другий рік поспіль – у 2013 році проект охопив 11 міст, а в 2014 році об’єктом моніторингу стали муніципалітети всіх обласних центрів України. Активна фаза дослідження в липні-вересні, і за цей період учасники вимірювання подали більше 700 запитів на отримання публічної інформації та здійснили близько 400 моніторингових візитів.

«В цілому у 2014 році органи та посадові особи місцевого самоврядування стали більш закритими у поширенні інформації про результати своєї діяльності та у щоденній взаємодії з жителями. 48% з можливих 100% - такий сукупний середній показник публічності органів та посадових осіб місцевого самоврядування в Україні», - зазначив Неберикут.

«Жодна з міських рад в обласних центрах України не досягла показника публічності, більшого за 80%, що дозволило б кваліфікувати такий муніципалітет як цілком публічний. Навіть лідери рейтингу – Івано-Франківська та Вінницька міські ради з показником 67% і 63% відповідно - класифікуються як муніципалітети, що мають задовільний рівень публічності. Тоді як переважна більшість міських рад за результатами моніторингу віднесена до групи муніципалітетів з низьким рівнем публічності. Діяльність двох міських рад – Черкаської та Донецької (з показником 37% та 34% відповідно) формально класифікуються як непублічна», - повідомив він.

До групи міст, рівень публічності яких класифікується як низький, потрапив і Київ. Хоча загалом Київрада посіла третє місце у загальному рейтингу міст, її показник склав лише 58% з можливих 100%.

«Як і в інших обласних центрах, серед різних суб’єктів місцевого самоврядування міський голова і виконавчі органи демонструють у столиці значно вищий рівень публічності, ніж депутатський корпус», - повідомив координатор вимірювання індексу публічності в Києві Тарас Чмут.

«Що стосується результатів вимірювання для окремих суб’єктів місцевого самоврядування, то найбільш публічними виявилися виконавчі органи рад (середній сукупний показник – 55%) і міські голови (середній сукупний показник – 51%). Натомість середній сукупний показник публічності депутатів міських рад у 2014 склав 40%», - зауважив Неберикут.

Задовільний рівень публічності демонструють міські голови Івано-Франківська, Вінниці, Хмельницького та Києва. Найменший рівень публічності демонструють міські голови Запоріжжя і Черкас.

«Діяльність виконавчих органів десяти муніципалітетів характеризується задовільним рівнем публічності. Безумовним рівнем тут є виконавчі органи Івано-Франківської міської ради з показником 77%. Як непублічна розцінюється у 2014 році діяльність виконавчих органів чотирьох міських рад – Луганської, Херсонської, Черкаської і Донецької», - повідомив Неберикут.

За його словами, депутатський корпус жодної з міських рад, які були об’єктами вимірювання індексу публічності у 2014 році, не продемонстрував хоча б задовільного рівня публічності. Лідери рейтингу – депутати Івано-Франківської та Вінницької міських рад досягли показника у 55%, натомість діяльність депутатів більшості міських рад (15-ти з 24-х) характеризується як непублічна.

Окрему увагу дослідники приділили Донецькій та Луганській міським радам. «У передконфліктний період публічність муніципалітету забезпечувалась на низькому рівні, але органи місцевого самоврядування демонстрували здатність до впровадження позитивних практик, причому деякі з них не мали аналогів у діяльності міських рад інших обласних центрів. Крім цього, держава має терміново врегулювати на законодавчому рівні функціонування органів місцевого самоврядування на проблемних територіях або юридично визнати факт неможливості виконання ними своїх обов’язків», - переконаний координатор вимірювання Індексу публічності в Донецьку Олександр Клюжев.

Загалом індекс публічності міських рад України виглядає наступним чином: Івано-Франківськ – 67%; Вінниця – 63%; Київ – 58%; Суми – 57%; Луцьк – 56%; Миколаїв – 54%; Хмельницький – 53%; Чернівці – 53%; Кіровоград – 51%; Одеса – 51%; Львів – 49%; Рівне – 47%; Тернопіль – 46%; Дніпропетровськ – 45%; Запоріжжя – 44%; Чернігів – 44%; Полтава – 43%; Житомир -43%; Ужгород – 43%; Харків – 42%; Херсон – 41%; Луганськ – 41%; Черкаси – 37%; Донецьк – 34%.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/52530