Київ. 5 листопада. УНІАН. Лізингодавці агрохолдингу «Мрія», який допустив у серпні технічний дефолт, закликають владу України сприяти захисту прав кредиторів у конфлікті з компанією.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники основних лізингодавців «Мрії» - компаній «ОТП Лізинг» (дочірня компанія «ОТП Банку»), «Унікредит Лізинг» та «Райффайзен Лізинг Аваль».

За словами генерального директора «Унікредит Лізингу» Лариси Чернишової, зокрема, в рамках врегулювання цієї проблеми кредитори очікують від держави підвищення ефективності контролю над судовою системою.

Відео дня

«У короткостроковій перспективі ми очікуємо ефективного контролю держави над судовою системою і над сферою реалізації судових рішень. Бо зараз порушуються всі процесуальні терміни юридичних дій, легко оскаржуються, здавалося б, абсолютно беззаперечні виконавчі документи. Необхідний просто ефективний нагляд, який дасть змогу уникнути зловживань з боку недоброчесних позичальників», - сказала Чернишова.

Водночас кредитори «Мрії», за словами Чернишової, розраховують на те, що правоохоронні органи і прокуратура почнуть розслідування дій і бездіяльності власників і менеджменту холдингу, які призвели до фінансового колапсу компанії.

При цьому вона зазначила, що надалі як українські, так і закордонні фінансові інституції очікують від української влади удосконалення законодавства, що забезпечує захист прав кредиторів, зокрема, закону «Про банкрутство».

Якщо ж влада не зробить жодних спроб захистити права кредиторів у спорі з «Мрією», то, на думку голови правління «Райффайзен Банку Аваль» Володимира Лавренчука, це стане негативним сигналом для інвесторів, які планували співпрацювати з українськими компаніями.

«Ті чи інші інститути влади, напевно, недооцінюють ефект від того, що слабка реакція щодо платника, який уникає відповідальності, може мати негативний ефект на інвесторів, які планували подальшу співпрацю з Україною. Потрібно прийняти рішення і захистити власників майна і кредиторів у відносинах з безвідповідальним позичальником», - наголосив Лавренчук.

У свою чергу, генеральний директор «ОТП Лізинг» Андрій Павлушин зазначив, що конфлікт з «Мрією» ставить під загрозу лізингові програми для українського агропромислового комплексу, а небажання влади втручатися в цю проблему тільки погіршує ситуацію.

«Якщо вони (відділ ризиків угорського OTP Bank - УНІАН) не будуть впевнені, що ми зможемо вийти з цієї угоди, то навряд чи нам затверджуватимуть інші великі угоди. Тоді постраждає весь ринок... Принципово важливо, щоб держава допомогла нам вийти з цієї угоди на законних умовах», - сказав він.

Резюмуючи, генеральний директор «Райффайзен Лізинг Аваль» Міхаль Спіхальський зазначив, що причинами низької інвестиційної привабливості України є не так економічна криза і війна на сході країни, як відсутність ефективних механізмів захисту прав інвесторів і кредиторів.

«Неможливість реалізації прав інвесторів, неможливість захистити свої інтереси ставить під сумнів подальші інвестиції в сільгоспгалузі, у лізинг сільгоспгалузі, у підвищення ефективності сільгосппідприємств, їх модернізацію», - сказав Спіхальський.

Як повідомляв УНІАН, агрохолдинг «Мрія» на початку серпня не зміг виплатити близько 130 млн дол. за своїми зобов'язаннями. В жовтні, після серії переговорів з кредиторами, компанія заявила, що не має наміру відмовлятися від зобов'язань перед кредиторами і лізингодавцями.

Однак незабаром міжнародний комітет кредиторів і міноритарні акціонери агрохолдингу попросили вище керівництво України розслідувати діяльність компанії та осіб, які її контролюють, а також підтримати зусилля кредиторів щодо збереження цілісності бізнесу компанії шляхом здійснення прозорої реструктуризації її боргів. За їх даними, заборгованість «Мрії» перед усіма фінансовими кредиторами на момент оголошення дефолту становила 1,3 млрд дол.

24 жовтня «Мрія» представила кредиторам свій варіант реструктуризації заборгованості, однак лізингодавці компанії назвали ці пропозиції фарсом.

Довідка УНІАН. Багатопрофільний агрохолдинг «Мрія», який контролюється Іваном і Клавдією Гута, обробляє близько 320 тис. га у п'яти областях на заході України. Компанія спеціалізується на вирощуванні зернових, цукрових буряків та картоплі. У 2008 році «Мрія» через зареєстровану на Кіпрі компанію Mriya Agro Holding Plc залучила 90 млн дол. шляхом продажу на Франкфуртській біржі 20% акцій.

«OTП Банк» працює на ринку України з 1998 року і входить до групи великих фінустанов. 100% акцій банку належить OTP Bank, Угорщина.

«Райффайзен Банк Аваль» (Київ) працює на ринку України з 1992 року і входить до групи найбільших банків. З 2005 року банк належить міжнародній фінансовій групі «Райффайзен Банк Інтернаціональ», Австрія (96,41% акцій банку).

UniCredit Bank, до складу якого входить «Унікредит Лізинг», є частиною міжнародної фінансової групи UniCredit Group (Італія).