Київ. 5 листопада. УНІАН. Пропозиції щодо реструктуризації заборгованості, які 24 жовтня озвучив кредиторам агрохолдинг «Мрія», який допустив у серпні технічний дефолт, більше схожі на фарс, аніж на прагнення компанії вийти з кризової ситуації.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявили представники основних лізингодавців «Мрії» - компаній «ОТП Лізинг» (дочірня компанія «ОТП Банку»), «Унікредит Лізинг» та «Райффайзен Лізинг Аваль».

«Всі ці переговори («Мрії» - УНІАН) з кредиторами - цілковитий фарс. Вони не мають жодного сенсу. Реструктуризувати борг можна тільки на основі довіри. З боку кредиторів немає довіри», - сказав голова правління «ОТП Банку» Томаш Хак-Ковач.

Відео дня

За словами генерального директора «Райффайзен Лізинг Аваль» Міхаля Спіхальского, «Мрія» запропонувала лізингодавцям почати виплати за користування технікою в жовтні 2015 року, що є абсолютно неприйнятним для кредиторів.

«Нам запропонували почати сплату за лізинговими договорами в жовтні 2015 року, що для лізингу неприйнятно, тому що техніка у нас старіє кожного місяця», - сказав Спіхальський.

При цьому генеральний директор «ОТП Лізинг» Андрій Павлушин повідомив, що його компанія, «Райффайзен Лізинг Аваль» і «Унікредит Лізинг» спільно надали «Мрії» техніки на 60 млн дол. Проте, за словами Павлушина, на сьогодні лізингодавці не пред'являють «Мрії» фінансових претензій, а вимагають лише негайно повернути техніку.

«У нас немає грошових вимог. Ані в суді, ані у виконавчій службі ми не пред'являємо грошових вимог. Ми розуміємо, що грошей ми не побачимо», - сказав гендиректор «ОТП Лізинг».

У свою чергу, генеральний директор «Унікредит Лізингу» Лариса Чернишова повідомила, що фінансовим кредиторам «Мрії», які видали холдингу позику на беззаставній основі, агрокомпанія запропонувала списати 70% боргу.

«Агрохолдинг запропонував погашення боргів із 70-процентним дисконтом. І то протягом досить тривалого періоду часу. На сьогодні немає офіційної реакції кредиторів, тобто кредитори розглядають цю пропозицію, але з точки зору наслідків для ринку сама пропозиція виглядає неетично», - зазначила Чернишова.

У цілому, на думку голови правління «Райффайзен Банк Аваль» Володимира Лавренчука, переговори «Мрії» з кредиторами в тому форматі, в якому компанія зараз їх веде, є безперспективними і не приведуть до позитивного результату.

«Переговорний процес має негативний результат, він ведеться безвідповідально. Тому ми заявляємо, що не бачимо в ньому жодної перспективи», - сказав Лавренчук.

«Ті (переговорні - УНІАН) процеси, які йдуть, - це театр, це затягування часу. Тому що під час цього процесу вони (менеджмент і власники «Мрії» - УНІАН) продовжують керувати компанією, грошовими потоками і дістають час приховати і заховати те, що ще потрібно сховати», - додав Хак-Ковач.

Як повідомляв УНІАН, агрохолдинг «Мрія» на початку серпня не зміг виплатити близько 130 млн дол. за своїми зобов'язаннями. У жовтні, після серії переговорів з кредиторами, компанія заявила, що не має наміру відмовлятися від зобов'язань перед кредиторами та лізингодавцями.

Однак незабаром міжнародний комітет кредиторів і міноритарні акціонери агрохолдингу попросили вище керівництво України розслідувати діяльність компанії і осіб, які її контролюють, а також підтримати зусилля кредиторів щодо збереження цілісності бізнесу компанії шляхом здійснення прозорої реструктуризації її боргів. За їх даними, заборгованість «Мрії» перед усіма фінансовими кредиторами на момент оголошення дефолту становила 1,3 млрд дол.

Кредитори також вимагали від «Мрії» достроково погасити єврооблігації на 400 млн дол. з терміном обігу до 2018 року, включаючи виплату нарахованих відсотків, а також частину кредитів на загальну суму 49 млн євро.

Довідка УНІАН. Багатопрофільний агрохолдинг «Мрія», який контролюється Іваном і Клавдією Гута, обробляє близько 320 тис. га у п'яти областях на заході України. Компанія спеціалізується на вирощуванні зернових, цукрових буряків та картоплі. У 2008 році «Мрія» через зареєстровану на Кіпрі компанію Mriya Agro Holding Plc залучила 90 млн дол. шляхом продажу на Франкфуртській біржі 20% акцій.

«OTП Банк» працює на ринку України з 1998 року і входить до групи великих фінустанов. 100% акцій банку належить OTP Bank, Угорщина.

«Райффайзен Банк Аваль» (Київ) працює на ринку України з 1992 року і входить до групи найбільших банків. З 2005 року банк належить міжнародній фінансовій групі «Райффайзен Банк Інтернаціональ», Австрія (96,41% акцій банку).

UniCredit Bank, до складу якого входить «Унікредит Лізинг», є частиною міжнародної фінансової групи UniCredit Group (Італія).