Київ. 4 листопада. УНІАН. Поновлено судове слідство щодо розбійного нападу 4-річної давності в Києві: фігуранти оскаржили вирок суду першої інстанції в апеляційному суді.

Про це повідомив адвокат обвинуваченого Володимира Зайченка на стадії апеляції Віктор Кашпур на прес-конференції в УНІАН.

Координатор інформаційно-правової групи міжнародних рухів в Україні Ганна Дейнеко зазначила, що «сьогодні як мінімум кожен з 5 засуджених в Україні сидить незаконно, усі адвокати, які займаються кримінальним правом і працюють 5-10 років у цій сфері, мають щонайменше 1-3 засуджених, які отримали 15 років за злочин, який не скоювали», - зазначила вона.

Відео дня

«Сьогоднішня справа – це кричуща історія молодої людини Володимира Зайченка, який випадково потрапив у міліцейсько-судовий маховик і не може добитися правосуддя – він вже 4 рік поспіль сидить у СІЗО за злочин, якого не скоював», - наголосила вона.

У свою чергу мати засудженого Наталія Зайченко сказала: «Мого сина забрали тільки за те, що він напередодні поспілкувався із організатором злочину, мій син до цього жодного відношення немає».

Адвокат повідомив, що його підзахисний «засуджений вироком від 27 грудня 2013 року Святошинського районного суду міста Києва за скоєння розбійного нападу групою осіб на будинок, який знаходиться на вулиці Чайківській. Даний злочин мав місце 22 грудня 2010 року».

«Судом встановлено, що злочин, начебто організував громадянин Холодов Руслан, який живе через 3 під’їзди біля будинку Зайченка. 25.06.2011р. Зайченко сидів у дворі разом з Холодовим, за яким у той час працівники міліції вели зовнішнє спостереження, - таким чином Зайченко потрапив у поле зору працівників міліції і його взяли «відпрацьовувати», - додав він.

Також адвокат розповів, що «на наступний день 26.07.2011 Зайченко поїхав у поліклініку, де о 9:40 до нього підійшли дві людини, забрали у нього паспорт, ключі від автомобіля, наділи наручники, вивели на вулицю і посадили в автомобіль «Ланос», а за його автомобіль сів невідомий на той час працівник міліції і вони вирушили колоною до Святошинського РУГУ МВС України в місті Києві».

«У Святошинському РУГУ Зайченка тривалий час до вечора били по голові, по нирках, ставили до стіни і били в одну точку на нозі й іншими ганебними способами катували. Потім зламавши його волю, змусили написати його, що він вживає наркотики, після чого провели з грубим порушенням вимог КПК України так званий обшук у його автомобілі, який на той час вже понад 8 годин перебував у користуванні працівників міліції. У ході вказаного обшуку вилучили підкинуту, ймовірно, працівниками міліції наркотичну речовину, а також вилучили його шапку, у якій невідомі особи навмисно вирізали отвори для очей, які в подальшому не співпали з антропометричними даними очей Зайченка, що підтверджує фальсифікацію доказу», - зауважив Кашпур.

«Я запитав його чому він написав явку з повинною на другий день як його затримали. Він мені повідомив, що «незважаючи на те, що я маю вищу юридичну освіту в мене було 2 варіанти: перший – це відправитись на той світ, другий варіант – це підписати те, що дають, а в подальшому намагатись спростовувати підписане», - зауважив адвокат.

«Після десяти днів тримання 04.08.2011 року до захисту Зайченка був допущений адвокат Анісков, після чого Зайченко відмовився від визнання своєї вини у скоєнні розбійного нападу», - наголосив адвокат.

За його словами, у даний час Апеляційний суд розглядає апеляції, у тому числі і Зайченка, повторно допитує засуджених, досліджує матеріали справи, у яких викладені їх показання у досудовому слідстві та в суді першої інстанції, а тому у Зайченка є надія, що його виправдають, але за умови правильного застосування законодавства.

Крім цього, адвокат переконаний, що «доцільна участь журналістів у Апеляційному суді міста Києва 06.10.2014 року об 11:00, оскільки саме в цей день судді апеляційної інстанції будуть допитувати Зайченка В., а останній буде давати розгорнуті пояснення з приводу обставин його затримання та намагатись доводити свою невинуватість».