Київ. 31 жовтня. УНІАН. Центри надання адміністративних послуг не можуть якісно обслуговувати громадян, оскільки Державна міграційна служба не надає інформаційної підтримки співробітникам центрів і не бере участі у вирішенні виниклих проблем.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав заступник голови правління Центру політико-правових реформ Віктор Тимощук.

За його словами, найгостріше проблема торкнулася однієї з найпопулярніших послуг - реєстрації місця проживання. Зокрема, за словами експерта, міграційна служба відмовляється забезпечувати центри необхідними бланками заяв та іншими документами для надання цих послуг. Також служба не підготувала необхідних інформаційних карток, за допомогою яких співробітники центрів можуть розібратися, як реєструвати місце проживання громадян.

Відео дня

«Через це центри надання адміністративних послуг були не готові обслуговувати специфічні категорії заявників, наприклад, іноземців, громадян з дітьми», - сказав Тимощук.

Крім того, експерт поінформував, що часто міграційна служба повертає документи громадян для реєстрації місця проживання назад у центри з необґрунтованою відмовою.

«Ми знаємо, що багато проблем можна вирішити, якщо міграційна служба надасть своїх представників в такі центри, де виникають проблеми з реєстрацією. Але служба всіляко саботує залучення персоналу в центри», - зазначив Тимощук.

Разом з тим експерт наголосив, що в Україні є позитивні приклади роботи центрів з надання адмінпослуг. Зокрема, в Луцьку місцева влада налагодила ефективний взаємозв'язок між співробітниками центрів і міграційної служби, а також виділила необхідні кошти на матеріальне і технічне забезпечення центрів.

Як повідомляв УНІАН, в Україні закон «Про адміністративні послуги», який передбачає створення центрів надання адмінпослуг (ЦНАП), було прийнято в 2012 році. В травні Кабінет міністрів прийняв розпорядження, згідно з яким ЦНАП мали надавати більш як 50 послуг органів виконавчої влади, таких як послуги з реєстрації місця проживання, видачі українських і закордонних паспортів, реєстрації бізнесу та нерухомості.