Київ. 28 жовтня. УНІАН. Експертні і громадські організації закликають президента України і обраний парламент створити уряд не політиків, а фахівців і технократів, і пропонують допомогти знайти необхідних професіоналів.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав співзасновник громадянської платформи «Нова країна» Валерій Пекар.

«В Україні обрано парламент, і найближчим часом формуватиметься коаліція. Вже почалися розмови про уряд... Хто робитиме реформи? Ми знаємо досвід різних країн світу, всі реформи, так чи інакше, роблять фахівці, професіонали, технократи. Ще жодної ситуації не було, коли коаліційні уряди, куди призначалися за квотами представники партій, робили реформи, оскільки вони завжди думають про те, як потрібно обиратися на наступних виборах», - сказав Пекар.

Відео дня

Він додав, що новий уряд має складатися із реформаторів, які не матимуть політичних амбіцій, але зможуть узяти на себе відповідальність за упровадження життєво необхідних реформ.

Для того, щоб сформувати уряд професіоналів, громадські та експертні асоціації об'єднали зусилля у спільному проекті «Перший професійний уряд реформ». Ініціативна група проекту включає 34 асоціації, такі як Асоціація випускників «Аспен Україна», ініціатива українських випускників зарубіжних університетів «Професійний уряд», асоціація випускників Києво-Могилянської академії та інші.

Учасник прес-конференції, співзасновник громадянської платформи «Нова країна» Андрій Длігач повідомив, що на сьогодні сформована експертна рада з представників організацій-учасниць, яка розглядає кандидатури на посади членів Кабінету міністрів. Вже запропоновано понад 100 кандидатур на посади в 17 міністерствах і відомствах, з яких відібрано для голосування 49.

Експерти пояснили, що до кандидатів на керівні посади в уряді висуваються серйозні вимоги. Зокрема, окрім високого професійного рівня, обов'язкова умова - наявність фінансової забезпеченості, що дозволить тривалий час не залежати від невеликої зарплати чиновника.

«Ми висуваємо дуже жорсткі вимоги. Це не лише наявність професійної освіти і досвіду. Це досить жорсткі люстраційні критерії... Важлива умова – наявність у кожного кандидата власного фінансового ресурсу, достатнього для того, щоб тривалий час одержувати дуже низьку заробітну плату, яку сьогодні одержують вищі державні чиновники, не мати спокус і забезпечити себе і свою родину за рахунок накопичених за попередні роки ресурси», - зазначив Пекар.

Разом з тим, ініціативна група об'єктивно дивиться на свої можливості, і вважає, що шанси призначити такий уряд невеликі.

«Те, що шансів мало на формування професійного уряду, не означає, що ми не повинні використати їх. Зараз ми намагаємося зробити все, аби реалізувати цю можливість», - підкреслив Длігач.

Також експерти додали, що у разі формування уряду без урахування пропозицій експертного співтовариства, члени групи готові співпрацювати із Кабміном, який буде сформований політиками.

Як повідомляв УНІАН, 26 жовтня в Україні відбулися позачергові парламентські вибори. За результатами опрацювання Центральною виборчою комісією 90,02% електронних протоколів дільничних виборчих комісій, 5-процентний бар'єр долають 6 партій: "Народний фронт" - 22,16%, партія “Блок Петра Порошенка” - 21,77%, “Самопомич” - 10,96%, “Опозиційний блок” - 9,35%, Радикальна партія - 7,46%, “Батьківщина” - 5,7%. Раніше у коментарях УНІАН експерти зазначили, що новий уряд має бути сформований з фахівців. Першими рішеннями нового парламенту мають стати план реформ нового уряду, бюджет на 2015 рік, а також істотне урізування держвидатків.