Київ. 27 жовтня. УНІАН. Позачергові парламентські вибори, які пройшли в Україні 26 жовтня, відповідають міжнародним стандартам проведення демократичних виборів, а порушення і недоліки мали поодинокий характер.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав голова міжнародної місії Світового конгресу українців зі спостереження за парламентськими виборами в Україні, віце-президент СКУ Петро Штик.

Він повідомив, що спостерігачі місії СКУ були присутні у 27 виборчих округах, три з яких - у Донецькій області. Спостереження вели більш як 330 спостерігачів в Україні та у закордонних округах по всьому світу, з них 105 спостерігачів місії Українського конгресового комітету Америки (УККА входить до складу СКУ).

Відео дня

«Наша попередня оцінка - це те, що позачергові парламентські вибори в Україні відповідають міжнародним стандартам проведення демократичних виборів», - сказав Штик.

Його підтримала присутня на прес-конференції голова місії УККА, президент УККА Тамара Галло-Олексій, яка повідомила, що організація має досвід спостереження виборів в Україні ще з 1991 року. «Хочу підтвердити, що позачергові вибори відповідали міжнародним стандартам вільних і справедливих виборів та відповідали волевиявленню українського народу», - сказала вона.

Водночас Штик повідомив про порушення, виявлені під час спостереження за виборчим процесом та підрахунком голосів, серед них: незапломбовані скриньки, їхнє дублювання, велика кількість залишкових бюлетенів, деякі організаційні порушення.

«Ці порушення та недоліки не вплинули на результати виборів і носили поодинокий характер. Владні структури України здійснили всі можливі заходи, щоб вибори були прозорими та пройшли на найвищому рівні. Ми не помітили жодних зловживань адміністративними ресурсами для підтримки якихось кандидатів чи політичних партій», - сказав Штик.

За його словами, це попередні висновки, а остаточні місія СКУ оприлюднить після завершення виборчого процесу.