Політтехнолог, політолог Олексій Голобуцький вважає, що російський опозиціонер Олексій Навальний не поверне Україні окуповані Крим і Донбас.

Київ. 25 січня. УНІАН. Політтехнолог, політолог Олексій Голобуцький вважає, що зміна президента Російської Федерації Володимира Путіна при владі в РФ нічого доброго Україні не принесе.

Про це йшлося на прес-конференції «Донецький тупик. Чи можна використати Навального та вибори до Держдуми на користь України?», що відбулась у прес-центрі УНІАН й була організована Українським інститутом майбутнього (UIF).

За словами Голобуцького, поточна ситуація в Росії після арешту опозиціонера Олексія Навального і жорстоких придушень акцій на його підтримку теоретично впливає на Україну.

На переконання політолога, провладний режим в РФ “вже втратив ознаки легітимності” і не намагається зберегти їх.

“Зараз ситуація змінюється і, боюся, не в кращий бік для нас”, - додав він.

За словами Голобуцького, наступник Путіна може бути гіршим, ніж нинішній президент РФ.

“Зважаючи на суть російського народу, «замінник» Путіна може бути для нас ще страшнішим, ніж Путін, набагато, бо суть російського народу від цього не змінюється, – самодержавство, авторитаризм, рабство і т.д.”, - наголосив політолог.

При цьому Голобуцький висловив думку, що Навальний є типовим російським націоналістом.

“Якщо дехто думає, що Навальний нам не те що не поверне Крим чи Донбас, Навальному якраз не потрібна Чечня, йому не потрібний Татарстан, йому саме потрібен Донбас, йому потрібен, можливо, північний Казахстан, йому потрібен Крим, тому що він якраз не імперець абсолютно, він традиційний, нормальний, дуже рідкісний в принципі варіант російського націоналіста”, - сказав він.

Разом з тим Голубуцький не виключає, що РФ може розколотися на декілька частин.

“Росія демократична не можлива апріорі, бо це буде не Росія. Це буде інша держава, Цей варіант теж не відкидається. Це буде багато інших держав, і кожна буде існувати в своїх (кордонах) - Татарстан, Башкортостан, Чечня, Кавказ та інші. Цей варіант можливий”, - додав він.

При цьому політолог нагадав, що Україна є бідною країною, в якій не працюють інституції, і якщо поруч з нею відбудеться чи почнеться розвал величезної країни, чого, за його словами, «багато хто очікує», невідомо, чим це може закінчитися для України.

“На даний момент, я вважаю, і знову ж таки, це дуже цинічно для нашої держави, на жаль, але для нашої нації Путін є оптимальним варіантом”, - переконаний політолог.

За його словами, якщо уявити прихід до влади в Росії Навального, і гіпотетично перетворення цієї країни на відносно демократичну державу, то може відбутися так, що росіяни виплатять Україні компенсацію або вибачаться, а потім станеться повернення України під вплив РФ.

“До нас починають приїжджати російські артисти, російський театр, кіно, і все те, що було до 2014 року. Я впевнений на 100%, що вся українізація, яка відбулась за останні 7 років, зникне за півтора роки, і це доведено історією дуже багатьох країн, які знаходилися біля величезних країн зі схожим культурним простором”, - зазначив Голобуцький.

Своєю чергою виконавчий директор Українського інституту майбутнього Вадим Денисенко висловив думку, що, незважаючи на акції протесту на підтримку Навального, Путін залишиться при владі в Росії.

За його словами, Навальний не зможе перемогти на виборах президента РФ, оскільки рівень його підтримки становить близько 20%.

“… Але його електорат, ті люди, які йому довіряють, - громадяни віком 18-24 роки. Ці люди не ходять ні на мітинги, ні на вибори”, - сказав Денисенко.

На його переконання, зараз усе виглядає так, що Навальному не вдасться переломити ситуацію.

“Але це тільки поки що, бо треба дивитися, які помилки буде робити влада”, - сказав Денисенко.

Як повідомляв УНІАН, Навальний 17 січня повернувся до Москви з Німеччини, де проходив лікування після отруєння влітку 2020 року. Відразу ж на прикордонному контролі в аеропорту він був затриманий співробітниками поліції.

У січні ФСВП звернулась до суду з заявою про необхідність замінити Навальному умовний строк у справі «Ів Роше» на реальний, обвинувативши його в недотриманні умов випробувального строку.

18 січня суд заарештував опозиціонера до 15 лютого.

23 січня в Росії відбулися акції на підтримку Навального, під час акцій силовики затримали тисячі осіб. Загалом соратники політика анонсували мітинги «Свободу Навальному!» в 93 російських містах.