Київ. УНІАН. Київські таксисти 25 лютого проведуть мітинг під Київською міською державною адміністрацією з вимогами визнати таксі міським пасажирським транспортом, а також пояснити позицію київської влади з приводу запуску в Києві онлайн-сервісу із замовлення таксі Über.

Відповідні вимоги на прес-конференції в УНІАН озвучив голова правління громадської організації "Українська таксомоторна організація" Андрій Антонюк.

"Ми закликаємо громадськість і таксистів під'їхати завтра під мерію і підтримати нашу акцію. Це мирна акція, щоб передати наші вимоги Віталію Володимировичу (Кличку - УНІАН) і київській владі, - сказав Антонюк. - Ми просимо мера визнати таксі міським пасажирським транспортом... Публічно донести свою позицію, підтвердити слова про наповнення міського бюджету прекрасною іноземною компанією (Über - УНІАН) в цифрах і документально".

Як зазначив юрист та представник громадських організацій таксі Борис Чхоян, норми роботи сервісу Über суперечать українському законодавству, а його запуск призведе до скорочення надходжень до міського бюджету. За його словами, для запуску свого ресурсу компанія не здійснюватиме жодних капітальних інвестицій в Україні, не формуватиме нові робочі місця і не працюватиме над підвищенням якості пасажироперевезень.

Присутній на прес-конференції власник компанії "Еліт-Таксі" Олександр Круліковський заявив, що не бачить  у сервісі  Über конкурента.

"Хотілося б, щоб мер пояснив, яким чином наповнюватиметься бюджет у разі виходу на ринок однієї з найбільших міжнародних компаній, і чи готовий мер до того, що за його сприяння, а фактично - лобіювання цієї компанії, легальним перевезенням доведеться піти в тінь", - сказав Круліковський.

В свою чергу, Андрій Антонюк, посилаючись на наявні у нього дані Державної фіскальної служби, повідомив, що за останні кілька років податкові надходження від надання послуг таксі скоротилися майже в 1,5 разу - до 26 млн грн у 2015 році проти 40 млн у 2013 році.

В ході презентації він також нагадав, що в багатьох країнах пройшли протести таксистів проти запуску Über, а уряди низки країн зовсім заборонили діяльність сервісу.

Крім того, Антонюк додав, що за надання офіційної інформації з підтверджуючими документами про легальність роботи   сервісу Über в Україні, таксисти готові виплатити разову  винагороду  розміром  у 10 тис. грн.

Як повідомляв УНІАН, у січні 2016 року Віталій Кличко заявив, що в ході Всесвітнього економічного форуму провів зустріч з керівництвом компанії Über і готовий сприяти запуску сервісу в Києві найближчим часом.

Наприкінці 2015 року Міністерство інфраструктури України провело переговори з представниками американської компанії Über Technologies Inc щодо запуску їхнього сервісу в Україні.

Крім того, в липні 2015 року на сайті компанії з'явилася інформація про пошук вакансії керівника для представництва в Україні.

Фото новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/63442