Київ. 16 грудня. УНІАН. Правозахисники закликають українську владу встати на захист заарештованого російськими спецслужбами за проукраїнську позицію кримчанина Володимира Балуха.

Із відповідною заявою на прес-конференції в УНІАН виступив генеральний директор "Національного газетно-журнального видавництва" Міністерства культури України Андрій Щекун.

"Прикро, але слід зазначити, що немає системної роботи центральних державних органів влади з питань захисту прав громадян України на окупованих Росією територіях. Жодної заяви від Міністерства закордонних справ, від центральних органів влади з моменту незаконного затримання та арешту Балуха не пролунало. Звертаємося до президента України, МЗС з тим, що справу Балуха треба виносити на розгляд у міжнародних інстанціях так само, як справу Сенцова-Кольченка та інших українських політв'язнів", – сказав Щекун.

Відео дня

Своєю чергою координатор кримської правозахисної групи Ольга Скрипник зазначила, що обшук у будинку Балуха із подальшим його арештом стався через декілька днів після того, як той розмістив на своєму будинку табличку "Вулиця Героїв Небесної Сотні"; раніше йому погрожували проблемами через вивішений український прапор.

При цьому Скрипник зауважила, що обшук у Балуха проводили колишні українські правоохоронці, які перейшли на бік окупантів. "Один із них розшукується в Україні за дезертирство, а стосовно судді, який виносив постанову про арешт Балуха, відкрито кримінальне провадження за державну зраду", – сказала правозахисниця.

Скрипник зазначила, що наразі Балух перебуває в СІЗО, "але не втрачає оптимізму й не має наміру змінювати свої переконання щодо України й окупованого Криму".

Як повідомляв УНІАН, Балух відомий своєю проукраїнською позицією. Раніше Кримська правозахисна група повідомляла, що в помешканнях Балуха і його родичів співробітники поліції провели два обшуки. Перший обшук відбувся у квітні 2015 року. Під час першого обшуку з даху його будинку зняли український прапор. Після проведення другого обшуку українця звинуватили в образі співробітника поліції й засудили до 320 годин обов'язкових робіт.

29 листопада 2016 року він розмістив на стіні свого будинку табличку "Вулиця Героїв Небесної сотні, 18", після чого до нього додому прийшов голова сільської ради Віталій Степанюк з погрозами звернутися в поліцію.

Співробітники ФСБ затримали Балуха вранці 8 грудня в селі Серебрянка Роздольненського району АР Крим.

Фото з прес-конференції:http://photo.unian.net/ukr/themes/69738