Київ. 1 грудня. УНІАН. Громадянська мережа ОПОРА констатує нетипово низький рівень передвиборчої активності як потенційних кандидатів, так і вже зареєстрованих учасників виборчих перегонів на перші місцеві вибори в об’єднаних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив аналітик Громадянської мережі ОПОРА Олександр Неберикут.

За його словами, такі особливості виборчого процесу перших виборів у громадах були зафіксовані громадськими спостерігачами ОПОРИ у жовтні – листопаді.

Відео дня

«Виборці також не проявляють значного інтересу до виборчого процесу та не володіють актуальною інформацією про його перебіг і учасників, а також недостатньо поінформовані про особливості проведення перших виборів у об’єднаних громадах», - додав він.

Аналітик також зауважив, що помітною тенденцією перших місцевих виборів в громадах є висування як кандидатів чинних посадовців органів місцевого самоврядування – сільських, селищних, міських голів, депутатів рад різних рівнів, посадовців державних адміністрацій.

Спостерігачі звертають увагу на достатньо поширену практику використання такими кандидатами офіційних заходів, місцевих програм розвитку, соціальних акцій та звітування за досягнення у розвитку територіальних громад за попередній термін повноважень для привернення уваги виборців, що створює передумови для порушення принципу рівності можливостей для учасників виборчих перегонів. Окрім того, частина кандидатів напередодні своєї офіційної реєстрації проявляла активність, яка має ознаки матеріального мотивування виборців.

В ОПОРІ також повідомили, що участь у місцевих виборах у ОТГ уперше братимуть участь нові партії, які не висували кандидатів на чергових виборах 2015 року. Також спостерігачами зафіксовані поодинокі випадки узгодження декількома партіями спільних кандидатів.

Позитивною ознакою перших місцевих виборів у об’єднаних територіальних громадах експерти ОПОРИ називають відсутність масових випадків відмови в реєстрації кандидатів та спричинених цим конфліктів. Втім, документи для реєстрації подавалися до ТВК у останні дні строку, відведеного законодавством. В окремих територіальних громадах зафіксована реєстрація кандидатів, які мають повністю або частково ідентичні прізвища, ім’я, по батькові, що потенційно може ввести в оману виборців.

Аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев також наголосив, що кандидати не поспішають відкривати свої виборчі фонди.

«Хоча офіційно зареєстровані кандидати на перших місцевих виборах у ОТГ 11 та 18 грудня не розгорнули активну передвиборчу агітацію, гострою проблемою на місцевих виборах в Україні лишається питання прозорості її фінансування. Кандидати не поспішають відкривати виборчі фонди», - сказав він.

Він також не виключив, що в окремих територіальних громадах політична боротьба за представницький мандат буде загостреною. «Це пов’язано як з великою кількістю кандидатів в окремих з цих територіальних громад, так і з реєстрацією двійників на перших виборах. Ми маємо низку територіальних громад, де зареєстровано кілька кандидатів, які мають схожі персональні дані», - зауважив Клюжев.

Він також повідомив, що аналітики Громадянської мережі ОПОРА фактично не побачили випадків дочасної агітації потенційних кандидатів. «Якщо на місцевих виборах 2015 року були масові практики ведення фактично передвиборчої агітації до моменту реєстрації кандидатів, то зараз ми цього не виявляли, і тільки у поодиноких випадках кандидати вдавались до дочасної агітації», - додав він.

Також, за словами Клюжева, порушення з боку суб’єктів виборчого процесу поки що поодинокі.