Київ. 20 жовтня. УНІАН. Експерти заявляють про непрофесіоналізм керівників Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення і Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України у питанні відновлення українського мовлення на тимчасово окупованій території сходу України, зокрема, в тому, що телевежа на горі Карачун спроектована на 50 метрів нижчою, ніж була до зруйнування.

Про це на прес-конференції в УНІАН заявив лідер громадської організації “Інформаційний Майдан” Павло Білоножко та колишній директор концерну РРТ Анатолій Антоненко.

Білоножко зауважив, що телевежа на горі Карачун, яку зараз відновлюють, була спроектована на 50 метрів нижчою, ніж вона була до зруйнування. “Ми змушені констатувати, що доручення президента не виконано. На сьогоднішній день вежа на горі Карачун не збудована. З самого початку у проект вежі була закладена висота не 220 метрів, а майже на 50 метрів нижче для того, щоб зменшити радіус покриття телевізійним сигналом. Це було зроблено спеціально, щоб телесигнал українських телеканалів не діставав до окупованих територій. Це зроблено фахово, але не на користь України”, - наголосив він і додав, що у цьому він підозрює в. о. генерального директора концерну РРТ Олександра Богданова. “Його брат працює на високих посадах у спецслужбах Російської Федерації, і тому стає все зрозуміло, чому саботується доручення перших осіб держави, чому цю вежу не можуть побудувати за два роки”, - додав Білоножко.

Відео дня

В свою чергу, Антоненко заявив, що вежа на горі Карачун будується занадто довго, а її висота не дозволяє ефективно передавати сигнал українських телеканалів на окупованій території. “Фундамент там уже був від зруйнованої вежі, і тому лишалося лише змонтувати нову. Це можна було зробити максимум за півроку. Нинішня висота вежі не дозволить отримати потрібний результат. Тому необхідно буде будувати ще одну телевежу, що ближче до захоплених територій, щоб покривати нашим сигналом ці території для протидії пропаганди з російських телеканалів”, - наголосив він.

Крім того, колишній гендиректор КРРТ зауважив, що в цілому по Україні в прикордонних зонах, що межують з російським анклавом у Придністров'ї, а також на межі з окупованим Кримом, потрібно збільшувати потужність передавачів для того, щоб забезпечити жителів цих регіонів можливістю переглядати українські канали. “Але нічого не зроблено для того, щоб зробити більш потужною існуючу мережу, зокрема і мережу цифрового мовлення”, - сказав він.

За його словами, на 2017 рік запланований перехід ефірного мовлення у цифровий формат. «І якщо будуть вимкнуті аналогові передавачі, то цифровий сигнал покриє лише 60% території України, і насамперед, без телевізійного сигналу залишиться сільська глибинка», - переконаний експерт.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський заявив, що телевежа на горі Карачун Донецької області, яку було зруйновано у 2014 році під час бойових дій під Слов'янськом, запрацює не пізніше 15 листопада.

***На початку липня 2014 року в результаті обстрілу з боку бойовиків телевежа на Карачуні впала, на значній території північної частини Донецької області припинилося мовлення українських ЗМІ. 5 липня 2016-го було оголошено, що під Слов'янськом на горі Карачун починається монтаж нової телевежі.