Київ. 18 жовтня. УНІАН. Український малий і середній бізнес може усунути бар'єри для експорту товарів в Європейський Союз шляхом об'єднання в консорціуми та асоціації, що дасть змогу забезпечити фінансування та юридичний супровід необхідних операцій.

Про це заявив консультант з питань експорту в ЄС Олег Мірошниченко на круглому столі в рамках спільного проекту УНІАН та Представництва ЄС #EUkrаine.

«Я був здивований, що у малого та середнього бізнесу в Сполучених Штатах, в Європейському Союзі такі самі бар'єри для експорту. У них не вистачає грошей, у них не вистачає обсягів, не вистачає багатьох речей. Але що вони роблять, особливо в секторі сільського господарства? Вони об'єднуються в консорціуми, асоціації, кооперативи і вже спільно пропонують міжнародним покупцям щось таке, що може бути цікавим», – сказав він.

За словами Мірошниченка, об'єднання дає змогу забезпечити необхідну інфраструктуру для виходу на високомаржинальний і конкурентний міжнародний ринок.

«Можна спільно закупити дослідження ринку, винайняти якісних посередників і запропонувати покупцеві такі обсяги, які будуть для нього цікавими. Спільно розвиваємося, спільно ростемо, разом виходимо на міжнародні ринки. Тут бар'єр у головах. Ми не вміємо працювати один з одним, сприймаємо один одного як конкурентів», – наголосив експерт.

Як повідомляв УНІАН, обсяг експорту товарів з України до країн ЄС у січні-липні 2016 року порівняно з аналогічним періодом минулого року виріс на 5% – до 7,576 млрд дол. і становив 38,8% у загальному обсягу експорту.

Фото круглого столу: http://photo.unian.net/ukr/themes/68556