Київ. 6 жовтня. УНІАН. Українська асоціація органів місцевого самоврядування звернеться до органів центральної влади щодо розгляду ситуації із захопленням влади в Затоці Одеської області.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив голова секретаріату асоціації Юрій Андрійчук.

Зокрема, присутні секретар Затоківської селищної ради Білгород-Дністровської міськради Одеської області Галина Барановська, а також депутат цієї ради Віктор Янюшкін розповіли, що 15 вересня в Затоці відбулося силове захоплення селищної ради, внаслідок чого його робота була заблокована.

За їхніми словами, всередину можуть потрапити лише обрані особи, депутатів та секретаря ради не пускають; заробітні плати не виплачуються, утворилися борги за електроенергію та продукти харчування для школи та дитячого садка, за інші господарські операції. Місцеві жителі звинувачують в організації захоплення одеського адвоката Олександра Погорілого, представника естонського інвестора Марселя Віхмана і депутата Затоківської селищної ради Наталію Вернигору, яка зареєстрована як секретар цієї ради. Водночас вони повідомляють, що на сесії, на якій її обирали вночі в травні цього року, була присутня меншість депутатів, а документи сесії були підроблені.

«Все це через те, що якась компанія, яка назвала себе інвестором, запропонувала свій проект з будівництва набережної. І все було б добре, всі були не проти, ми їх підтримували якось мірою, але ніхто не розумів, що за цим криється», - зазначила Барановська, зазначивши, що питання щодо ділянок набережної не піднімали і не голосували.

«Українська асоціація районних та обласних рад та асоціація сільських та селищних рад отримали звернення від депутатів селищної ради Затоки, де було прохання про те, щоб ми приїхали і зустрілися з депутатами та громадою з приводу проблеми... Після того як ми поїхали, все це побачили, почули, зустрілися з однією, з іншою стороною, ми зрозуміли, що нам треба дати можливість не однобічному висвітленню проблеми», - сказав Андрійчук.

За його словами, буде розглянуто питання звернення до органів центральної влади вже від імені асоціацій, щоб влада втрутилася в цю проблему.

«Тому що якщо вона не втрутиться, то там можуть статися дуже сумні події. Тому давайте уникнемо тих проблем, які там назрівають, вони заважають здійснювати реформу децентралізації, особливо в частині об'єднання територіальних громад», - зазначив він.

Андрійчук повідомив, що найближчим часом планується передати звернення асоціації та звернення, які вже надійшли до асоціації, компетентним органам: Генпрокуратурі та МВС.