Київ. 27 вересня. УНІАН. Експерти аграрної галузі закликали вищий менеджмент держави звернути належну увагу на небезпеку проникнення на територію України вірусу нодулярного дерматиту великої рогатої худоби (ВРХ) і вжити заходів для захисту тваринництва від цієї хвороби, зокрема прийняти рішення щодо закупівлі вакцини.

«Функцію захисту тварин від таких захворювань повинен брати на себе вищий менеджмент держави», - сказав голова Всеукраїнської аграрного ради Андрій Дикун у ході круглого столу в рамках спеціального проекту «УНІАН-АГРО».

Присутній на круглому столі голова Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів Володимир Лапа зазначив, що недооцінювати загрозу нодулярного дерматиту не можна. Якщо в Україну проникне цей вірус, країна не тільки втратить можливість експортувати яловичину і живу ВРХ, а й вся галузь тваринництва опиниться під загрозою.

«Йдеться не про статус (благополуччя щодо нодулярного дерматиту – УНІАН), я кажу про долю цілої галузі», - сказав Лапа.

Національний експерт Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (FAO) Віталій Башинський, який також брав участь в обговоренні, зазначив, що для захисту від захворювання Україна повинна вакцинувати всю велику рогату худобу у прикордонній зоні (так званій буферній зоні), що унеможливить потрапляння вірус в глиб країни. Але для того, щоб це зробити, необхідне рішення з боку компетентних державних органів.

«Рада національної безпеки і оборони дає своє бачення ситуації та встановлює рівень загрози... Якщо вони приймуть рішення, що рівень загрози є досить високим, то підключається Кабінет міністрів, який дає дозвіл на закупівлю вакцини. Безпосередньо не можна закупити тому, що вона не зареєстрована в Україні», - сказав Башинський.

Лапа додав, що крім згаданих рішень, Кабінету міністрів також потрібно буде вирішити питання фінансування централізованої вакцинації. Така необхідність пов'язана з тим, що для ефективної боротьби з вірусом вакцина повинна бути введена всьому поголів'ю в буферній зоні, в тому числі і в господарствах населення, що потребує додаткового контролю. Він зазначив, що, за розрахунками Держпродспоживслужби, вартість вакцини на одну голову становитиме близько 2-3 євро.

За словами Дикуна, профільні асоціації вже звернулися до органів влади з офіційними листами і очікують відповідної реакції.

Як повідомляв УНІАН, Держпродспоживслужба вже заборонила імпорт до України великої рогатої худоби (ВРХ) і продукції скотарства з країн, у яких поширюється нодулярний дерматит ВРХ, зокрема, Сербії, Македонії, Греції, Казахстану, Албанії та Чорногорії.

Нодулярний дерматит ВРХ супроводжується лихоманкою, підшкірними набряками, утворенням шкірних вузлів, ураженням очей, слизової оболонки дихального і травного трактів. Летальність хвороби не перевищує 10%, однак хвороба завдає значного економічного збитку через зниження молочної та м'ясної продуктивності, розвиток стерильності у биків. Щоб не допустити поширення хвороби, ветеринари знищують все заражене поголів'я. Протистояти хворобі можна за допомогою централізованої вакцинації.

Нодулярний дерматит ВРХ в основному поширений в Африці. В Україні не було жодного випадку зараження цим захворюванням. Людина до вірусу нодулярного дерматиту ВРХ не сприйнятлива.