Київ. 7 вересня. Асоціація «Свинарі України» закликає до діалогу з керівництвом свинокомплексу «Сільські традиції» (Полтавська обл.) активістів, які з 3 вересня заблокували всі під'їзні шляхи до підприємства, вимагаючи припинити його роботу, в результаті чого на підприємстві почався падіж тварин від голоду.

Про це на прес-конференції в УНІАН сказав президент асоціації Артур Лоза.

«Конфлікт перебуває в гострій фазі і набув такого резонансу, що важко знайти якісь цивілізовані шляхи вирішення. Позиція асоціації абсолютно чітка і зрозуміла: у будь-якому разі потрібно вести діалог, переговори і рухатися назустріч один одному», - сказав Лоза.

Відео дня

Заступник директора «Сільських традицій» Роман Калатур, який також був присутній на прес-конференції, повідомив, що підприємство утримує 34 тис. свиней. За його словами, активісти не задоволені неприємним запахом навколо комплексу і побоюються екологічних проблем. Заступник директора зазначив, що свинарське підприємство «не може пахнути карамеллю», і запевнив, що його комплекс дотримується всіх екологічних нормативів і готовий вжити заходів, щоб знизити поширюваність запаху, але активісти відмовляються спілкуватися з представниками підприємства.

«Розмовляти з нами ніхто не захотів. Висувається єдина умова – негайно закрити підприємство, а свині, якщо не вивезете, то нехай здихають», – сказав Калатур.

Він зазначив, що вбачає в діях активістів спробу знизити вартість активів підприємства, що буде вигідно для охочих його придбати. Але падіж свиней в результаті блокування комплексу може призвести до тяжких екологічних наслідків, наголосив заступник директора підприємства.

«У разі незабезпечення тварин кормами ми матимемо картину, при якій створюється дуже серйозна загроза епідеміологічній ситуації в районі. З масовим падіжем тварин при відсутності можливостей для їх утилізації поширюватиметься трупна отрута, інфекційні захворювання», - сказав Калатур.

За його словами, населення селища, поблизу якого розташований свинокомплекс, спочатку висловлювали невдоволення з приводу неприємного запаху кілька років тому. Щоб зняти соціальну напругу, керівництво підприємства вирішило реконструювати очисні споруди. Роботи почалися в серпні, їх виконання займе півтора місяця, однак для цього співробітники підприємства повинні потрапити на територію комплексу, що неможливо через дії активістів.

Науковий керівник науково-екологічної групи «Потенціал-Еко» Володимир Рогов, який також брав участь у прес-конференції, повідомив, що підприємство реалізує проект відповідно до екологічних норм.

«З точки зору очисних споруд я можу сказати, що зроблено лише першу чергу. Це приблизно 30%, але технологію закладено правильно», - сказав Рогов.

Як зазначив президент асоціації «Свинарі України», таким чином, якщо підприємство завершить реконструкцію очисних споруд, то викиди забруднюючих речовин у грунт будуть значно нижчими за законодавчо допустимі норми.

Заступник директора «Сільських традицій» також повідомив, що обласна влада прийняла рішення про закриття свинокомплексу.

«З боку влади прийнято рішення про негайне закриття свинокомплексу. Керівництву були поставлені ультимативні вимоги до 1 листопада вивезти все поголів'я і припинити діяльність, після чого місцеві жителі нададуть доступ до кормів. Але реально законних підстав для закриття підприємства немає, і повноважень у представників обласної влади приймати рішення про закриття підприємства також немає», - наголосив Калатур.

Він закликав центральні органи влади втрутитися в цю ситуацію і допомогти вирішити конфлікт.

Як повідомляв УНІАН, виробники свинини в Україні неодноразово заявляли про зниження рентабельності бізнесу у зв'язку з низькими закупівельними цінами на їх продукцію. Зниження цін викликане зростанням пропозиції через заборону експорту до Росії, а також низькою купівельною спроможністю. У зв'язку з цим свинарі шукають нові ринки збуту, які дадуть змогу збільшити виручку від продажів. Найбільш перспективними напрямками експерти вважають Азію та Африку. Однак поширення небезпечного захворювання тварин – африканської чуми свиней (АЧС) стримує експорт свинини з України.