Київ. 10 серпня. УНІАН. Будівельна галузь України виживає за рахунок зведення житлових будинків, оскільки на ці об'єкти існує попит серед населення, тоді як роботи з промислового, соціального і комунального будівництва практично не ведуться через відсутність інвестицій.

Про це повідомив голова ради директорів державної будівельної компанії «Укрбуд» Юрій Пелих на прес-конференції в УНІАН, присвяченій Дню будівельника.

«(Будівництво житла - УНІАН) це сьогодні той напрямок, завдяки якому виживає будівельна галузь в Україні... Безперечно є попит, абсолютно великий попит. Приблизно 2,5 мільйона сімей сьогодні потребують житла або поліпшення житла», - сказав Пелих.

Він зазначив, що на сьогодні в Україні практично не ведеться будівництво промислових об'єктів, оскільки для реалізації таких проектів необхідні значні інвестиції, яких немає.

«Інвестор, як іноземний, так і вітчизняний, в тій ситуації, в якій перебуває економіка України, навряд чи ризикне щось тут вкладати, щось тут будувати і створювати виробничі потужності», - сказав Пелих, додавши, що в найближчому майбутньому, доки не стабілізується економічна ситуація в країні, не варто очікувати серйозного приходу інвестицій на будівельний ринок України для зведення промислових об'єктів.

Він також зазначив, що будівництво соціальної (дитячі садки, лікарні, школи) та комунальної інфраструктури повністю залежить від наповнення місцевих бюджетів і прагнення місцевої влади створювати і ремонтувати такі об'єкти.

«Ми знаємо ситуацію, яка сьогодні складається в місцевих бюджетах. Так, прийнято відповідні рішення, які поліпшили ситуацію наповнення місцевих бюджетів, але не на стільки, щоб широко розгорнути програму будівництва соціальних об'єктів», - сказав Пелих.

Присутній на прес-конференції віце-президент Академії будівництва, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Петро Куликов переконаний, що розвиток будівництва України запустить економіку країни, оскільки задіює велику кількість суміжних з будівництвом галузей.

«Будівельна галузь дає можливість розвиватися 27-28 інших суміжних виробництв з галуззю... тобто запрацюють інші галузі і тоді буде економічне зростання в країні», - сказав Куликов.

Як повідомляв УНІАН, за даними Держстату, обсяг житлового фонду України в 2015 році виріс на 1% і становив 973,8 млн кв. м загальної площі. При цьому житловий фонд міських поселень становив 60,8% (592,5 млн кв. м) від загального фонду.

Довідка УНІАН. Житловий фонд – кількість будівель і споруд, що використовуються під житло, з допоміжними приміщеннями, які належать до них. Одиницями обліку житлового фонду є: житлове будова, житлове приміщення, загальна і житлова площа. Житловими вважаються будівлі постійного типу, вся площа яких або не менш як 50% площі призначені для проживання.

Фото-новини з прес-конференції: http://photo.unian.net/ukr/themes/67099