Київ. 26 липня. УНІАН. Американський і турецький власники херсонських аграрних підприємств «Харістрон» і «Глобал-Інвест» звернулися до президента України Петра Порошенка, генерального прокурора і директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) з проханням захистити їхні інвестиції від незаконного відчуження і не допускати блокування роботи підприємств через безпідставні перевірки працівниками прокуратури.

Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив Грег Лайтфут, який є представником інвесторів Еррола Каракаша (США) і Ахмета Кодана (Туреччина).

«Від імені іноземних інвесторів, від імені бізнесменів США я звертаюся до президента України, до генерального прокурора, директора НАБУ з проханням зупинити свавілля прокуратури, захистити іноземних інвесторів і взяти на контроль цю справу», - сказав Лайтфут.

За його словами, іноземні інвестори «Харістрон» і «Глобал-Інвест» дуже розчаровані спробами правоохоронців блокувати роботу компаній, які вирощують на орендованій землі ячмінь, пшеницю, соняшник, томати, цибулю та інші сільськогосподарські культури. При цьому Лайтфут впевнений, що допомога і розуміння української влади сприятимуть подальшій успішній роботі підприємств, на яких працевлаштовано близько 400 жителів села Надеждівка Херсонської області.

«Ми маємо намір продовжувати працювати в Україні, оскільки тут гарне місце для розвитку. Але нам потрібно відновити довіру до української влади... Ми бачимо великі можливості для роботи наших підприємств, для експорту нашої продукції», - зазначив він.

Присутня на прес-конференції адвокат цих іноземних інвесторів Євгенія Бела зазначила, що з квітня 2015 року стосовно цих херсонських підприємств було відкрито 2 адміністративні справи та 3 кримінальних провадження.

«Під час кримінальних проваджень було проведено 7 обшуків... Проводяться всі дії, щоб заблокувати роботу підприємств. При цьому працівники не мають можливості отримати в повному обсязі свою зарплату, оскільки підприємства не змогли обробити в цьому році свою землю і, відповідно, зібрати врожай», - зазначила вона.

У свою чергу юрист підприємств Олена Козачек повідомила на прес-конференції, що з цієї причини компанії на даний момент працюють на збиток, однак, не йдуть на вимушені звільнення працівників.

«Підприємства намагаються працювати, зазнають збитків. При цьому вони зберігають робочі місця. Податки підприємства сплачують в повному обсязі», - сказала вона.

Довідка УНІАН. Приватне підприємство «Харістрон», зареєстроване в Херсоні, орендує 19,9 га землі, на яких вирощує кавуни і ячмінь.

Підприємство створене у 2003 році Халдуном Гумуштекіним і Ахметом Коданом. У 2008 році Гумуштекін зняв з себе всі повноваження директора і продав Кодану підприємство за 700 тис. дол. У 2016 році Еррол Каракаш викупив у Кодана всю його частку і став одноосібним власником «Харістрона».

Компанія «Глобал-Інвест», зареєстрована в Херсоні, орендує 3 тис. га землі, на яких вирощує кавуни, ячмінь, пшеницю, соняшник, томати, болгарський перець, цибулю та інші сільськогосподарські культури.

Підприємство створене у 2005 році Коданом і Гумуштекіним. У 2008 році Гумуштекін продав свою частку в розмірі 49% Кодану. У 2011 році Каракаш купив 50% статутного капіталу компанії у Кодана. З 2014 року Кодан володіє 45% «Глобал-Інвест», Каракаш – 54%, Гумуштекін – 1%.

Фото з прес-конференції : http://photo.unian.net/ukr/themes/66870