Київ. 15 липня. УНІАН. Основними порушеннями у ході виборчої кампанії на проміжних виборах народних депутатів в семи округах стали непрямий підкуп виборців і зловживання адміністративним ресурсом.

Про це йдеться у звіті Громадянської мережі ОПОРА за результатами спостереження на проміжних виборах народних депутатів України 17 липня (03.07.2016 – 14.07.2016) презентованому на прес-конференції УНІАН.

«Напередодні дня голосування ключовими викликами для виборчого процесу проміжних виборів народних депутатів в семи округах стали прояви непрямого підкупу виборців, зловживання адміністративним ресурсом, обгрунтована інформація щодо підготовки до впровадження незаконних технологій, пов’язаних із грошовим підкупом виборців», - йдеться в документі.

«Під час проведення передвиборчої агітації кандидати достатньо активно вдаються до заохочення чи привернення уваги виборців шляхом надання товарів, послуг, робіт або інших матеріальних цінностей. У цілій низці виборчих округів активною є діяльність благодійних фондів, які прямо чи опосередковано пов’язані із кандидатами та діють в рамках їхніх виборчих інтересів», – заявив аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев.

За даними експертів організації, опосередкованим проявом матеріального заохочення виборців можна вважати використання у передвиборній агітації кандидатів (особливо тих, які є посадовими особами) результатів реалізації інфраструктурних або соціальних проектів, профінансованих за рахунок бюджетних коштів.

Крім того, у ОВО №114 зафіксовано проведення громадською організацією опитування виборців, яке супроводжувалося наданням опитаним 200 грн та матеріалів передвиборної агітації на підтримку одного з кандидатів.

Також у ОВО №206 Національною поліцією та спостерігачами ОПОРИ виявлена активність зі створення мережі нібито агітаторів, яким присвоюються QR-коди, а також відбувається збір персональних даних громадян та структуризація цієї мережі на певні підгрупи.

Як повідомила координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська, найбільш законослухняними щодо практики подання кандидатами проміжних фінансових звітів виявилися кандидати в ОВО №23, 60% з яких дотрималися Закону. Найгіршою є ситуація на Луганщині, де лише 14% кандидатів подали звіти.

У більшості випадків кандидати, які не подали проміжних фінансових звітів, не інформували виборчі комісії про відкриття рахунку фонду.

Найбільша сума задекларованих кандидатами офіційних витрат припадає на ОВО №27 (усі разом кандидати витратили 8,8 млн грн), другим є ОВО №206. Найменше – трохи більш як мільйон гривень – витратили кандидати на Волині.

Крім того, спостерігачі ОПОРИ виявили неодноразові факти, коли кандидати виготовляли окремі матеріали для агітації, а у звіті цього не зазначили.

Як повідомляв УНІАН, 17 липня проміжні вибори народних депутатів відбудуться у 7 одномандатних виборчих округах: №23 (Волинська область), №27 (Дніпропетровська область), №85 (Івано-Франківська область), №114 (Луганська область), №151 (Полтавська область), №183 (Херсонська область), № 206 (Чернігівська область).