Київ. 8 червня. УНІАН. Прокуратура та Державна екологічна інспекція в Івано-Франківській області нічого не роблять для боротьбі з незаконними забудовами в Національному природному парку «Гуцульщина». Про це на прес-конференції в УНІАН повідомив директор Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

«У парку незаконно вилучаються ділянки, будуються цілі готелі та розважальні комплекси. Всі це бачать: і прокурор, і обласна Держекоінспекція. Є рішення місцевих рад, що земля незаконно вилучена у Національного парку. Ніхто нічого не робить», - сказав він.

Борейко відзначив, що у парку було вилучено близько 40 ділянок, де вже побудовано 6 котеджних комплексів.

Відео дня

«Іноді за допомогою суду вдається відбити атаки. Львівський апеляційний суд визнав незаконним генеральний план, який пропонувала Косівська районна рада з вилучення 20 тисяч гектарів. Однак за багатьма іншими ділянками таких рішень судів немає», - відзначив еколог.

Присутній на прес-конференції виконуючий обов'язки директора Національного парку «Гуцульщина» Василь Пророчук повідомив, що на парк здійснювалися рейдерські атаки, за якими порушено 40 справ і відбулося вже більш як 500 слухань у судах.

«За цим стоять дуже важливі люди, які хочуть забрати його територію і займатися браконьєрством... Але я як не давав раніше розкрадати землю, так і не дам, - наголосив Пророчук. – Я не проти спорудження баз відпочинку, але потрібно все проводити в законному порядку. Але незаконно відокремлювати ділянки – це злочин».

Як повідомляв УНІАН, екологи в травні заявляли про браконьєрство у парку «Гуцульщина». Борейко відзначив, що на території парку розташовані кілька мисливських вишок, поряд із якими розташоване місце підгодовування диких кабанів, оленів та косуль. Крім того, свинець, який використовують мисливці, шкодить екосистемі парку при потраплянні у воду або землю.

Національний природний парк «Гуцульщина» створений у 2002 році наказом президента України. Парк розташований в Косівському районі Івано-Франківської області й охоплює площу 32,2 тис. га, з яких 7,6 тис. га перебувають у постійному користуванні парку, а 24,7 тис. га включені до його складу без вилучення у землекористувачів. На території парку виділені зони: заповідник, зона регульованої рекреації, зона стаціонарної рекреації та господарська частина.