Київ. 25 травня. УНІАН. Експерти вісім подій, які у травні визначатимуть активність основних політичних гравців в Україні.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН сказав директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Він зазначив, що навколо нового уряду буде багато розмов, серйозна інформаційна активність, зокрема, в частині можливого подання до Конституційного суду та інших судів звернень щодо порушень при формуванні нинішнього уряду. За словами експерта, також можливе розгортання скандалу щодо нібито офшорних фірм міністра фінансів України Олександра Данилюка.

Відео дня

Бала зазначив, що центром напруження залишається Генеральна прокуратура. За його словами, обрання генерального прокурора - «питання буде достатньо резонансним».

Експерт вважає, що на третьому місці буде переформатування опозиції. Він зазначив, що поява опозиції, яка називає себе проукраїнською, проєвропейською, - партія «Батьківщина», Радикальна партія і «Самопоміч», призведе до конкуренції в середині цієї опозиції, бо кожен намагатиметься стати найбільшим опозиціонером в Україні. За його словами, кожній з цих партій доведеться вести боротьбу як з владою, так і між собою за власне місце і роль.

Бала зазначив, що в травні також продовжуватимуться перестановки у виконавчій владі, зокрема, призначення заступників міністрів, і не виключено, що питання може йти і про голів обласних державних адміністрації.

Експерт зазначив, що в травні виникне «питання Яценюка». «В залежності від того, чи він візьме паузу, чи він почне якісь конкретні дії, від цього залежить, чи будуть в травні про нього говорити. Зараз є певні очікування, бо не зрозуміло, чим він буде займатися», - додав Бала. За його словами, колишній прем’єр-міністр може ставити жорсткі питання як до уряду Володимира Гройсимана, так і до президента України Петра Порошенка, але не виключено, що «Яценюк візьме паузу для переосмислення ситуації».

Бала зазначив, що на шостому місці - питання звільнення полонених, зокрема, актуальним залишається питання обміну Надії Савченко, котре має зовнішньополітичний фактор. За його словами, це питання буде в центрі уваги.

Директор Агентства моделювання ситуацій зазначив, що сьомою подією мають стати антикорупційні ініціативи. За його словами, суспільство вимагає не декларованої, а реальної боротьби з корупцією. Він додав, що варто очікувати як мінімум інформаційної активності довкола антикорупційних структур, зокрема, Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Державного бюро розслідувань.

Бала наголошує, що на восьмому місці - питання війни на сході, яке буде достатньо серйозно обговорюватися не тільки в середині країни. За його словами, обстріли посились. Він додав, що в травні, «можливо, вирішиться питання, в який спосіб буде далі продовжуватися формат так званих Мінських домовленостей - чи західні партнери підуть на те, щоб вмовляти Україну зробити вибори, внести зміни до Конституції».