Київ. 16 березня. УНІАН. Реалізація 30 тис. тонн цукру, вкраденого зі складів державної спеціалізованої бюджетної установи «Аграрний фонд», розоряє виробників і може призвести до дефіциту цукру в 2017 році, повідомив на прес-конференції в УНІАН голова правління Національної асоціації цукровиробників України «Укрцукор» Андрій Дикун.

«У держави вкрали 30 тис. тонн цукру. І планується вкрасти ще 35 тис. тонн. Це не мої слова, це слова керівника «Аграрного фонду». Хто вкрав, я не знаю. Ця крадіжка призвела до того, що цукрова галузь вже перебуває під сумнівом. У 2017 році цукру у нас взагалі може не бути. Якщо ми нічого не зробимо, це буде не просто крадіжка 1 млрд грн (приблизна вартість-65 тис. тонн цукру «Аграрного фонду» - УНІАН), ми поховаємо нашу цукрову галузь», - сказав Дикун.

Він повідомив, що на початок березня на складах виробників було 0,9 млн тонн цукру, що більш ніж задовольняє потреби ринку до нового сезону цукроваріння. Але з початку лютого галузь опинилася під впливом двох негативних чинників, пов'язаних з Аграрним фондом». По-перше, раніше виконувач обов'язки директора «Аграрного фонду» Олег Липовий заявляв про незаконне вивезення 30 тис. тонн цукру (близько 1,5 тис. вантажівок, грошовий еквівалент 420 млн грн) з черкаського складу підприємства. Крім того, за інформацією Липового, невідомі особи готуються викрасти ще 35 тис. тонн зі складу на Волині. За словами Дикуна, реалізатори цукру зі складу в Черкаській області вже вийшли на ринок і продають його по 8-9 грн/кг при собівартості від 11-14 грн/кг залежно від регіону. Як зазначив голова асоціації, недобросовісні реалізатори виграють конкуренцію, тоді як цукрові заводи не можуть збути продукцію.

Відео дня

«Коли у нас йде посівна кампанія, а ми не можемо продати цукор, у нас виникає питання. Зрозуміло, що попит падає, але ми розуміємо також, що на ринку з'явилася дуже велика кількість «лівого» цукру», - сказав Дикун.

Він зазначив, що друга проблема полягає в державних інтервенціях, проведених «Аграрним фондом». Держустанова оголосила про початок інтервенційної програми і з початку року реалізувала 11 тис. тонн цукру. За словами Дикуна, такий обсяг реалізації, навіть за умови продажу за досить низькою ціною – 11,028 грн/кг, істотно не впливає на ринок. Але на складах «Аграрного фонду» має знаходитися близько 130 тис. тонн цукру, і учасники ринку не можуть знати, який обсяг інтервенцій запланований. Тому покупці відкладають купівлю, очікуючи кращої ціни.

Дикун повідомив, що «Укрцукор» вважає дії «Аграрного фонду» на ринку необґрунтованими.

«Я не розумію, для чого проводити товарні інтервенції, коли у нас профіцит цукру», - заявив Дикун, пославшись на дані асоціації та Міністерства аграрної політики і продовольства.

До того ж, за словами голови асоціації, ціна на цукор не підвищувалася з жовтня 2015 року, що теж не давало приводів втручатися у функціонування ринку.

За словами присутнього на прес-конференції фінансового директора цукровиробників «Кищенци» Івана Іжка, не маючи можливості для збуту готової продукції, заводи шукатимуть інші ресурси для проведення посівної – кредитні. Це підвищить витрати на вирощування цукрових буряків і багато аграріїв у цьому році можуть відмовитися від цього виду діяльності. Тому «Укрцукор» закликав владу зупинити реалізацію незаконно вивезених зі складів «Аграрного фонду» цукру і товарні інтервенції установи.

«Нам потрібно сіяти і потрібно закуповувати складові для вирощування цукрових буряків. Тепер потрібно думати, де взяти гроші не від цукру, потрібно брати кредити... Така робота «Аграрного фонду» призведе до того, що в цьому році цукрові буряки не буде посіяно, тому що частина аграріїв відмовиться від них. Після цього у 2017 році у нас не буде цукру, і його ціна зросте в рази. Тому для стабілізації ринку потрібно призупинити такий процес», - сказав Іжко.

Як повідомляв УНІАН, «Аграрний фонд» почав реалізацію цукру з інтервенційного фонду на початку лютого. У компанії наголошують, що реалізація цукру відбувається відповідно до закону, за максимальною ціною, затвердженою Міністерством аграрної політики і продовольства в липні 2015 року.

Керівник «Агарного фонду» не раз заявляв про крадіжки цукру зі складів підприємства та бездіяльність правоохоронних органів щодо цих заяв.

ДСБУ «Аграрний фонд» уповноважена Кабінетом міністрів здійснювати цінове регулювання на ринках продуктів харчування. У разі підвищення або падіння цін на продукти харчування, фонд повинен відповідно продавати або купувати певну кількість продукції, щоб не допустити серйозних коливань цін на ринку. Така практика є нормальною в розвинених ринкових країнах і покликана захистити ринок від впливу великих гравців та інших ризиків.

У липні 2015 року Державна фінансова інспекція України запропонувала ліквідувати спецустанову «Аграрний фонд» за результатами ревізії, яка показала, що організація не виконує покладені на неї функції. За словами міністра аграрної політики і продовольства Олексія Павленка, з початку свого існування «Аграрний фонд» не провів жодної товарної чи фінансової інтервенції. Кілька відповідних операцій було здійснено лише протягом 2013-2014 років, але, як зазначив міністр, більшість з них – з порушенням законодавства.