Київ. 16 березня. УНІАН. Спостерігачі констатують, що наразі кампанія з виборів мера Кривого Рогу на Дніпропетровщині проходить спокійно та безконфліктно.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявила координатор виборчих та парламентських програм Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська.

«Виборча кампанія є доволі спокійною у порівнянні з тим, що відбувалось після 15 листопада 2015 року. Тим не менш, за півтора тижні до дня голосування потрібно бути максимально зібраними, щоб вибори відбулись у законний спосіб», - наголосила вона.

Відео дня

У свою чергу аналітик ОПОРИ Олександр Клюжев також наголосив на тому, що під час висування кандидатів на посаду Криворізького міського голови не було зафіксовано суттєвих порушень. Із 16 політичних партій, які вчасно прийняли рішення про участь осередку у виборах, лише 5 висунули своїх кандидатів, ще 10 кандидатів є самовисуванцями.

«Можна говорити про те, що відбулось зменшення кількості кандидатів Криворізького міського голови на виборах у порівнянні з жовтнем 2015-го, під час яких балотувався 21 кандидат», - зазначив аналітик.

За його словами, після завершення реєстрації кандидатів передвиборча агітації стала більш інтенсивною. Із 15 кандидатів проявляють найбільшу активність 7.

«Всі кандидати мають доступ до різноманітних форм агітації, включаючи можливість вільно зустрічатись з виборцями, використовувати політичну рекламу і розповсюджувати друковані агітаційні матеріали, розміщувати агітаційні намети, і немає переконливих доказів, що хтось з кандидатів не має доступу до відповідних способів ведення агітації, бо йому здійснюється централізоване перешкоджання», - наголосив Клюжев.

У той же час, за його словами, можна спостерігати недотримання принципу рівності можливостей під час агітації.

«Поєднання міським головою і кандидатом Юрієм Вілкулом своєї посади і передвиборчої активності фактично створює атмосферу неповного дотримання принципу рівності можливостей для всіх кандидатів. Юрій Вілкул вдається здебільшого, власне, до посадової активності іміджевого характеру – відвідування масових заходів, вручення ключів від квартир, ініціювання певних соцпрограм, і така активність впливає на інших кандидатів, бо ЗМІ більше звертають увагу на діяльність міського голови, і в цьому є певна проблема. Хоча з точки зору законодавства ніхто не зобов’язує кандидата іти у відпустку на час виборів, тому відбуваються певні непропорційні речі у виборчому процесі», - додав експерт.

Клюжев також зазначив, що ОПОРА позитивно оцінює діяльність виборчих комісій усіх рівнів у Кривому Розі.

Як повідомляв УНІАН, Криворізький міськвиборчком за результатами другого туру виборів міського голови, які відбулися 15 листопада 2015 року, оголосив переможцем представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула. За інформацією на сайті ЦВК, він отримав 89 209 голосів виборців (49,25%), а його суперник, представник «Самопомочі» Юрій Милобог - 88 457 голосів (48,83%).

Останній заявив про фальсифікації й оскаржив оголошені результати виборів у судах, однак суди відхилили його позови.

Фракція «Самопоміч» у Верховній Раді вимагала призначити нові вибори мера Кривого Рогу, зокрема блокуючи трибуну парламенту. 23 грудня ВР ухвалила закон про проведення 27 березня 2016 року позачергових виборів Криворізького міського голови.