Київ. 25 лютого. УНІАН. Головними ризиками позачергових виборів у Кривому Розі є застосування адміністративного ресурсу та матеріальне мотивування виборців.

Про це сьогодні під час прес-конференції в УНІАН заявив аналітик громадянської мережі «ОПОРА» Олександр Клюжев.

«Якщо говорити про ключові ризики, то ми бачимо можливості зловживання адміністративним ресурсом, а також з боку окремих посадових осіб місцевої влади – це певні ризики застосування на місцевих виборах у Кривому Розі технології матеріального мотивування виборців… Ці зловживання частково були притаманні і іншим органам місцевого самоврядування. На жаль, ця негативна тенденція вже проявляється і на виборах Криворізького міського голови, коли міська рада, де-факто, безпосередньо перед виборчим процесом, ініціювала широкомасштабну програму надання грошової допомоги громадянам… Також зберігається сценарій загострення політичних конфліктів у місті і зацікавленості окремої частини суб’єктів місцевої політики у делегітимізації виборчого процесу», - наголосив він.

Відео дня

Клюжев зауважив, що зберігається фактор участі місцевої влади у виборчому процесі.

«Якщо говорити про адмінресурс та можливість його застосування на виборах міського голови Кривого Рогу, то ми маємо розуміти специфіку цієї виборчої кампанії. З одного боку – відбуваються позачергові вибори міського голови, а з іншого – повноваження міського голови, який зараз їх виконує, законодавством не припинені. Тому, власне, зберігається фактор участі місцевої влади у виборчому процесі», - додав аналітик.

Клюжев також наголосив на тому, що ОПОРА закликає чинного міського голову Юрія Вілкула, котрий зареєстрований кандидатом на цю ж посаду на позачергових виборах, піти у неоплачувану відпустку на період виборів.

«На жаль, закон не зобов’язує міських голів, які балотуються повторно на виборах, іти у неоплачувану відпустку, але має бути не лише повага до закону, а й розуміння конфлікту інтересів. Тобто виборець, так чи інакше буде ототожнювати діяльність органу місцевого самоврядування з перевагами того кандидата, який зараз перебуває при владі», - зауважив він.

У той же час, координатор громадського спостереження за позачерговими виборами міського голови Кривого Рогу Андрій Токарський повідомив, що наразі у всіх семи районах міста спостерігачі відмічають, що місця для агітації, облаштовані органами місцевого самоврядування на належному рівні. Також, за його словами, спостерігачі констатують належний рівень роботи відділів державного реєстру виборців, правоохоронних органів та міської виборчої комісії.

Як повідомляв УНІАН, Криворізький міськвиборчком за результатами другого туру виборів міського голови, які відбулися 15 листопада 2015 р., оголосив переможцем представника "Опозиційного блоку" Юрія Вілкула. За інформацією, розміщеною на сайті ЦВК, він отримав 89 209 тис. голосів виборців (49,25%), а його суперник, представник "Самопомочі" Юрій Милобог - 88,457 тис. голосів (48,83%).

Кандидат від "Самопомочі" заявив про фальсифікації та оскаржував оголошені результати виборів в судах. Однак суди відхилили його позови.

23 грудня Верховна Рада ухвалила закон про проведення 27 березня 2016 року позачергових виборів Криворізького міського голови. 30 січня президент Петро Порошенко підписав цей закон.