Київ. 1 січня. УНІАН. Експерти обвинувачують тютюнові корпорації в просуванні куріння серед жінок в Україні, де, згідно з грудневим дослідженням Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), щодня курять лише 9% жінок, повідомила на прес-конференції в УНІАН народний депутат України, голова парламентського комітету з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець.

«Ви будете спостерігати, як результати цього дослідження використовуватимуть власники цих (тютюнових - УНІАН) компаній. Вони вважатимуть, що в Україні ще дуже мало жінок курить, - сказала Богомолець. - Точкою впливу на Україну (ви побачите і рекламну продукцію) будуть жінки. А жінки - це носії генофонду країни, це майбутні матері».

Присутній на прес-конференції керівник Українського центру з контролю над тютюном громадської організації «Життя» Андрій Скіпальський повідомив, що, згідно з дослідженням КМІС, в Україні курить 24% населення.

Відео дня

«В середньому 24% населення є щоденними курцями: 42% серед чоловіків і 9% серед жінок. У середньому жінки викурюють 12 сигарет на день, чоловіки – 17 цигарок на день», - сказав Він, зазначивши, що українські жінки курять менше, ніж європейські.

Експерт повідомив, що в травні 2015 року в парламент було внесено антитютюновий законопроект №2820. Його прийняття, за словами Скіпальського, змінить пачку сигарет, збільшивши малюнки, що попереджають про шкоду куріння, врегулює використання, виробництво і продаж електронних сигарет і трав'яних сумішей для куроіння, а також заборонить смакові добавки, чим зробить куріння менш привабливим для жінок і молоді.

Разом з тим Скіпальский зазначив, що згадана ініціатива депутатів і громадських діячів зустрічає опір.

«Деякі міністерства виступають проти цієї ініціативи, наприклад, Мінагропрод, має зауваження Мін'юст», - сказав Скіпальський.

«Податковий комітет теж гальмує прийняття, і вони проти впровадження будь-якого регулювання у сфері тютюнових виробів. Тому ми побачимо багато заяв. Така боротьба завжди супроводжується детективними історіями і скандалами. Сподіваюся, ми цього уникнемо», - підкреслив експерт.

За словами Богомолець, депутати, які протидіють згаданій законодавчій ініціативі у боротьбі з курінням, аргументують свою позицію тим, що скорочення продажу тютюнових виробів призведе до зниження податкових надходжень до бюджету.

«Ми розуміємо, що йде боротьба за кожну копійку, і розуміємо, що якщо ці компанії не заплатять податки, як аргументують деякі депутати Верховної Ради, нам не буде чим виплатити пенсії. Аргументи яким чином пробувати затьмарювати простір і обманювати людей, завжди є, замість того, щоб розвивати власне виробництво, давати можливість розвиватися малому і середньому бізнесу, а людям давати можливість їздити на велосипеді, займатися спортом, вести здоровий спосіб життя і народжувати здорових українців», - сказала нардеп.

Раніше громадські активісти вже заявляли про протидію з боку тютюнових корпорацій і податкового комітету парламенту в просуванні законопроекту №2820.

Довідка УНІАН. Законопроект №2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров'я населення від несприятливого впливу тютюну» був зареєстрований у парламенті 13 травня 2015 року. У разі його прийняття, малюнки, що попереджають про шкоду куріння, займатимуть 65% площі переднього і заднього боку пачки (діюча сьогодні норма - 50%). Для юридичних осіб проектом передбачено штрафи за порушення норм закону у розмірі від 5 до 20 тис. грн, а в окремих випадках - від 50 до 200 тис. грн.

Якщо законопроект буде прийнятий, то нові правила повинні запрацювати в 2017 році.

Автори законопроекту зазначають, що пропоновані зміни повністю відповідають вимогам аналогічного законодавства Євросоюзу.

Фото з прес-конференції в УНІАН:  http://photo.unian.net/ukr/themes/62946