Київ, 31 березня. УНІАН. Політичні партії після своєї перемоги на виборах до Верховної Ради впродовж трьох років реалізували лише 17,5% своїх передвиборчих обіцянок.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив експерт фундації "Відкрите суспільство", кандидат політичних наук Дмитро ВИГОВСЬКИЙ (Львівський державний університет внутрішніх справ) за результатами аналізу діяльності Верховної Ради протягом 2007-2010 років.

"Загальна кількість зобов'язань у передвиборчих програмах партії становила 330, з яких виконано лише 63. Тобто рівень виконання передвиборчих зобов'язань політичними партіями в Україні є дуже низьким - 17,5 %), - сказав Д.ВИГОВСЬКИЙ.

Відео дня

За його словами, фракція Партії регіонів у Верховній Раді має найбільший відсоток виконаних обіцянок - 37 % та найбільший відсоток ініційованих законопроектів. "Це означає, що майже 80,5 % обіцянок в той чи інший спосіб Партія регіонів озвучувала в стінах парламенту та задекларувала намір втілити їх в життя", - зазначив він.

Д.ВИГОВСЬКИЙ повідомив, що згідно з результатами дослідження з 95-ти обіцянок БЮТ виконано або частково виконано лише 13 (14%), ініційовано 30 законопроектів (32%), а невиконаними залишилися 52 обіцянки (54%).

Експерт зазначив, що фракція Наша Україна - народна самооборона" з 62 програмних обіцянок виконала 19 (31%), ініціювала 13 законопроектів (21 %)и не виконала 30 обіцянок (48%).

Згідно з результатами дослідження, фракція Народної партії (Блок Литвина) із 65-ти обіцянок виконала повністю або частково 8 (12%), ініціювала 15 законопроектів (23%), 42 обіцянки (65%) не знайшли відображення в діяльності фракції.

За словами Д.ВИГОВСЬКОГО, рівень виконання обіцянок Комуністичною партією України є найнижчим серед усіх парламентських партій. Зокрема, із 65 програмних обіцянок виконано лише 4 (6,45 %), ініційовано 13 законопроектів (21 % від загальної кількості законодавчих ініціатив, передбачених виборчою програмою).

"БЮТ та НУ-НС переважну більшість своїх обіцянок реалізували тільки в період перебування при владі, а Партія регіонів, КПУ та Блок Литвина працюють однаково ефективно і в опозиції, і у владі. Але Партія регіонів є ефективнішою опозицією, ніж БЮТ або НУ-НС. Проте, всі політичні партії не дуже активно виконують взяті на себе у передвиборчих програмах зобов'язання", - резюмував експерт.

Водночас політичний експерт Руслан СТАРОВОЙТЕНКО висловив занепокоєння через зниження ролі парламенту в політичному житті України. "Верховна Рада втратила повноваження і стала адміністративним придатком уряду. З ухвалених 148 законів України протягом сьомої сесії половина — 67 законопроектів — було ухвалено за ініціативою Кабінету міністрів. Тобто уряд стає фактично чи не найголовнішим законодавчим органом країни", - зазначив він.

У свою чергу кандидат історичних наук Петро БІЛЯН вважає за доцільне на законодавчому рівні запровадити структурування передвиборчих програм партій. "Необхідно добиватися внесення змін до законодавства про вибори і зобов'язувати політичні партії при проведенні виборчої діяльності, щоб в програмних документах вказувалися чітко мета - обіцянки, строк її реалізації і дуже важливо, як це свідчить європейський досвід, вказувати джерела фінансування виконання певної обіцянки", - наголосив експерт.