Київ. 2 вересня. УНІАН. Народний депутат України від фракції Партії регіонів, голова ради правозахисного громадського руху «Російськомовна Україна» Вадим КОЛЕСНІЧЕНКО заявляє, що сьогодні технічно і практично неможливо надати статус державної російській мові в Україні.

Про це він заявив на прес-конференції в УНІАН.

«На сьогодні надати російській мові статус державної технічно і практично неможливо», - сказав В.КОЛЕСНІЧЕНКО.

Відео дня

За його словами, сьогодні в Україні «немає закону про референдум, а це питання має бути ініційоване тільки через всеукраїнський референдум». При цьому він підкреслив, що розділ Конституції, який визначає статус державної мови, «змінюється тільки на референдумі».

У той же час В.КОЛЕСНІЧЕНКО повідомив, що коаліцією підготовлений проект закону, яким передбачене надання російській мові й іншим мовам статусу регіональних на конкретних територіях. За його словами, «якщо носіями тієї чи іншої регіональної мови є більш як 10% населення областей, міст або районів, то ця мова має бути офіційно встановлена як регіональна». Він підкреслив, що на даний момент цей законопроект з технічних причин не може бути зареєстрований у Верховній Раді України. За його словами, на сьогодні в парламенті зареєстровано ряд законопроектів, які стосуються питання про статус російської мови. І альтернативний законопроект мав бути зареєстрований впродовж 15 днів, але сьогодні цей термін упущений. В.КОЛЕСНІЧЕНКО підкреслив, що представники коаліції шукають вихід з ситуації, і не виключив, що найближчим часом парламент може внести зміни до закону про Регламент ВР, якими буде врегульоване дане питання.