Рецепт здоров’я жіночих грудей: Обізнаність + вчасне обстеження + сучасне обладнання + кваліфікація лікаря.

Вперше в Україні спеціалісти світового рівня 13-15 квітня 2010 року проведуть у Криму «Школу сучасної мамографії» для українських рентгенологів у рамках програми «Разом проти раку молочної залози».

Відео дня

Відсутність організованих та ефективних програм раннього виявлення раку з використанням рентген-діагностики молочної залози (мамографії) є однією з основних причин високої смертності від цього захворювання в Україні. Лише за один рік в Україні зареєстровано 15487 випадків захворювання на рак молочної залози, з них 138 випадків раку грудної залози у чоловіків. 7643 жінки померли від цього захворювання, у т.ч. 378 в АР Крим та м. Севастополь (згідно офіційних даних за 2008 рік).

Наявність сучасного високотехнологічного обладнання та добре підготованих спеціалістів у сфері променевої діагностики захворювань молочної залози можуть забезпечити виявлення раку на ранній стадії та зниження смертності від цього захворювання. У значній мірі життя і здоров’я українок залежать від вчасності та доступності якісного обстеження.

Проект «Школа сучасної мамографії» - можливість підвищення знань та кваліфікації для лікарів-рентгенологів, які займаються діагностикою захворювань молочної залози. Це партнерський проект компанії AVON та Благодійного Фонду «Здоров’я жінки і планування сім’ї», Кримського республіканського онкологічного диспансеру за підтримки компаній AGFA, SIEMENS та “ОНІКО”.

13 – 15 квітня 2010 року до м. Ялта запрошено спеціалістів-рентгенологів з різних областей Україні, куди було поставлено діагностичне обладнання у рамках благодійної програми AVON «Разом проти раку молочної залози». Навчання проводиться за участі провідних спеціалістів університету Левен (Бельгія) та Російського онкологічного наукового центру ім. М.М. Блохіна (РАМН).

Вирішення проблеми діагностики раку молочної залози потребує комплексного підходу: не лише наявності сучасного діагностичного обладнання та підготованих спеціалістів, а й мотивації самих жінок. Найточніше обладнання та найкращий спеціаліст безсилі до того часу, поки жінка сама не прийде на щорічний профілактичний огляд. Тому на підтримку школи мамографії у Сімферополі та Ялті 14 та 15 квітня (відповідно) буде організовано «Дні обізнаності» про рак молочної залози. Жінки зможуть отримати від волонтерів соціальної благодійної програми AVON «Разом проти раку молочної залози» важливу для здоров’я інформацію у вигляді спеціальних листівок. У багатьох випадках саме інформація у листівці спонукала жінок замислитися про своє здоров’я, завдяки чому вчасно звернутися до лікаря і діагностувати захворювання, а найважливіше – успішно пройти курс лікування. 15 квітня на набережній м. Ялта буде встановлено мобільний мамограф, жительки та гості міста матимуть можливість пройти консультацію лікаря та мамографію.

У подоланні раку визначну роль має діагностика на ранніх стадіях: у 95% лікарі можуть гарантувати повернення до повноцінного життя. У країнах Європейського Союзу, де проводяться організовані програми ранньої діагностики за допомогою мамографії (рентгена молочної залози), вдалося знизити смертність від цього захворювання на 30%. Зараз у Європейському Союзі розроблені та успішно впроваджуються стандарти якості при проведенні мамографічного скринінгу молочної залози. Україна робить лише перші кроки на шляху до таких стандартів. Значним внеском у покращення ситуації є партнерські ініціативи компанії AVON та БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї». Ці ініціативи спрямовані на ранню діагностику раку молочної залози.

З 2001 року в Україні послідовно та ефективно діє соціальна благодійна програма AVON «Разом проти раку молочної залози» у партнерстві з Благодійним Фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї». За допомогою освітніх програм, численних медіа-проектів, інформаційних матеріалів для населення про проблему раку молочної залози, безкоштовної «Гарячої» телефонної лінії 0-800-50-50-90 вдалося підвищити інформованість населення про проблему раку молочної залози та мотивувати жінок звертатися до спеціалістів з метою ранньої діагностики, у тому числі й до лікарів-рентгенологів.

Починаючи з 2003 року завдяки коштам, залученим у рамках благодійної програми AVON «Разом проти раку молочної залози» онкодиспансери регіонального та обласного значення в АР Крим, Запоріжжі, Дніпропетровську, Миколаєві, Одесі, Вінниці, Черкасах, Ужгороді та Києві було оснащено сучасним діагностичним обладнанням (стаціонарні мамографи, два мобільних мамографічних комплекси, УЗД-апарат експертного класу, системи комп’ютерної радіографії для мамографії CR-85 и CR-35). З 2010 року пріоритетним напрямком благодійної програми є підвищення кваліфікації спеціалістів, які працюють в області рентен-діагностики та мамографії.

Дата: 13 – 15  квітня 2010р

Прес-конференція: 15.04.2010 о 14:00

Місце проведення: Ялта, Крим, санаторій «Россия», вул. Комунарів, 12

Контактні особи: Анжеліка Мазньова, Виконавчий директор БФ «Здоров’я жінки і планування сім’ї», e-mail: womenhealth@mail.ru, тел: 044- 596- 50-99, 050-543-99-11,

Наталія Королюк, Спеціаліст із зв’язків з громадськістю ДП «Ейвон Косметікс Юкрейн», e-mail: Nataliya.Korolyuk@avon.com, тел: 044-230 – 36 – 00 *1441, 050-351-44-92

http://www.avonprotyraku.org.ua/