Київ. 12 листопада. УНІАН. Керівник політичних програм УНЦПД Світлана КОНОНЧУК вважає, що новий голова Верховної Ради буде обраний найближчим часом.

Про це вона сказала на прес-конференції в УНІАН, відповідаючи на запитання журналістів.

“Думаю, що посада спікера не буде довго вакантною”, - сказала С.КОНОНЧУК.

Відео дня

При цьому вона відзначила, що посада спікера відповідно до Конституції не є предметом коаліційних торгів.

“Посада спікера це є предмет для вибору парламенту, для всього депутатського корпусу і очевидно, що ця посада буде заповнена найближчим часом. Але сказати в чиїх інтересах буде зроблено вибір поки що складно”, - додала вона.

Водночас С.КОНОЧУК припустила, що, скоріше за все, кандидатурою на посаду спікера буде людина, яка “офільована з інтересами тієї ситуативної більшості, яка призвела до відставки спікера сьогодні”.

С.КОНОНЧУК також вважає, що створення коаліції нового формату в нинішньому парламенті навряд чи можливе. За її словами, домінантою у відносинах між потенційними політичними союзниками є атмосфера недовіри, яка виникла невипадково, а є наслідком практики зламу домовленостей, які існували.

Крім того, С.КОНОНЧУК зазначила, що, якщо говорити про створення більшості на основі фракції комуністів, Блоку Литвина і Партії регіонів, очевидно, що така кількість депутатів не зможе забезпечити більшість. “Цим трьом фракціям бракує людей для того, щоб мати 226 голосів”, - додала вона.

С.КОНОНЧУК також зазначила, що навіть попри те, що вже сплив термін, передбачений Конституцією для створення нової більшості, можна було б говорити про бажаність нової коаліції. Але, вважає С.КОНОНЧУК, вона може виникнути тільки тоді, коли всі фракції покладуть карти на стіл, коли вони покажуть свої принципи, цілі і завдання, які вони хочуть реалізувати і довкола яких в парламенті може бути забезпечено діалог.