Київ, 11 листопада. УНІАН. Соціологи попереджають про можливу низьку явку громадян на дострокові вибори через розчарування у політиці.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив директор IFES Центру прикладних досліджень Clifton White (Вашингтон, США) Ракеш ШАРМА, оприлюднюючи результати дослідження “Громадська думка в Україні”, проведеного в період з 17 по 28 жовтня 2008 року.

“Більшість українців (59%) стверджують, що вони напевно або ймовірно проголосують, якщо вибори відбудуться у грудні 2008 року. Цей відсоток може свідчити про те, що у разі проведення дострокових виборів явка може становити менше 50 %. Крім того, такі результати дослідження можуть свідчити також про те, що українці втомилися від виборів, які відбуваються кожного року”, – сказав Р. ШАРМА.

Відео дня

В той же час, за його словами, серед тих, хто має намір взяти участь у виборах. БЮТ і Партія регіонів отримали найвищу підтримку – 26 %. “Комуністичну партію підтримують 5 %, блок Литвина – 3,2 %, у той же час Блок “Наша Україна” отримує лише 2 % підтримки”, - додав соціолог.

Р.ШАРМА також повідомив, що серед тих, хто на попередніх виборах голосував за блок “Наша Україна – Народна самооборона” 35 % громадян мають намір віддати свої симпатії Блоку Юлії Тимошенко. “Партія регіонів і КПУ також отримують частину голосів колишніх прибічників НУ-НС, але це дуже незначна частина. В основному, підтримка НУ-НС перетікає до БЮТу”, - пояснив він.

“Водночас більшість українців – 78 % - не вважають, що голосування дає людям можливість впливати на процеси прийняття рішень”, - додав Р.ШАРМА.

Довідка УНІАН. IFES Центру прикладних досліджень Clifton White (Вашингтон, США) проводив дослідження у період з 17 по 28 жовтня 2008 року. Було опитано 1 тис. 218 респондентів по всій Україні. Статистична похибка становить 2,75 %. Проведення дослідження фінансувалося Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID).