Київ. 7 листопада. УНІАН. Більшість українців вважають зростання цін найвідчутнішою ознакою світової економічної кризи.

Як передає кореспондент УНІАН, такі результати соціологічного опитування оприлюднив директор Національного інституту стратегічних досліджень Юрій РУБАН сьогодні під час прес-конференції в УНІАН на тему: “Економічна криза в Україні: погляд з різних сторін”.

“Серед ознак економічної кризи жителі всіх трьох міст, де проводилося опитування (Києва, Донецька і Львова - УНІАН), найчастіше називають зростання цін”, - сказав Ю.РУБАН. Зокрема, таку відповідь дали у Донецьку 97,3% опитаних, у Києві – 85,6%, у Львові – 51,1%.

Відео дня

У той же час експерт зауважив, що економічна криза насувається зі сходу країни на захід, тому її сприйняття у містах кожного регіону різниться. Так, за його словами, мешканці Донецька на другому місці серед найвідчутніших симптомів кризи називають зниження зарплат чи інших доходів (43,2%) і загрозу втратити роботу (34,1%).

Киян однаковою мірою турбують загроза втратити роботу (21,1%), втрата заощаджень через нестабільність гривні (20,7%), зниження зарплати (18,4%) і затримки з її виплатою (19,4%). Натомість львів’яни ще не так гостро відчули кризові ознаки і для них більше проблем створила нестабільність гривні (33,2%).

Крім цього, Ю.РУБАН повідомив, що громадяни поділяють позицію Президента Віктора ЮЩЕНКА щодо причин негараздів – дві третини киян та майже всі опитані у Львові і Донецьку вважають, що українській економіці криза загрожує через внутрішні причини. А більше 70% респондентів у кожному місті переконані, що Кабінет міністрів вчасно не побачив загрози кризи і не вжив потрібних запобіжних заходів.

Щодо подальшої економічної ситуації в державі, то Київ і Донецьк чекають погіршення – 43,8% та 45,9% опитаних відповідно. Натомість львів’яни дали найоптимістичніший прогноз – 92% респондентів вважають, що економічна ситуація стабілізується чи з подоланням політичної кризи (18%), чи без нього (73%).

Опитування проводилося Національним інститутом стратегічних досліджень у Києві, Донецьку та Львові 3-5 листопада за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення цих міст віком від 18 років і старше. Опитано 1208 респондентів: 402 - у Києві, 401 - у Львові та 405 – у Донецьку. Похибка вибірки становить 5%.