3-5 листопада 2008 р. Національним інститутом стратегічних досліджень було проведене опитування у містах Києві, Львові та Донецьку, спрямоване на виявлення оцінок економічної і політичної ситуації жителями цих трьох міст, що репрезентують регіональні економічні, політичні і культурні особливості України.    

За результатами опитування:

Незалежно від міста проживання, практично всі респонденти відчули ознаки економічної кризи. Серед них жителі всіх трьох міст найчастіше називають зростання цін. Проте економічна криза наростає зі сходу на захід, тому сприйняття кризи у цих містах багато в чому різниться.

Відео дня

Жителі Донецька серед найвідчутніших симптомів кризи називають зниження зарплати (43,2%) і загрозу втратити роботу (34,1%).

Киян рівною мірою турбують загроза втратити  роботу (21,1%), втрата заощаджень через нестабільність гривні (20,7%), зниження зарплати і затримки з її виплатою (18,4% та 19,4% відповідно).

 Львів`яни ще не так гостро відчули ці кризові ознаки, для них більше проблем створила нестабільність гривні (33,2%).

Донецьк і Львів практично одностайні у тому, що українській економіці криза загрожує через внутрішні причини. У Києві цієї ж думки дотримується дві третини населення.

Зокрема, відповідаючи на питання «Яким, на Вашу думку, є стан української економіки?», 92,8% респондентів у Львові, 90,1% респондентів у Донецьку та 68,8% респондентів у Києві заявили, що економіці загрожує криза через внутрішні причини, а світова фінансова криза лише прискорила дестабілізацію. В той час як з твердженням про те, що економіка нормально розвивається, їй загрожує лише світова фінансова криза, погодилися лише 4% донеччан, 14,5% киян та 1,8% львів’ян 

 У тому, що Кабінет Міністрів вчасно не побачив загрози кризи і не вжив потрібних заходів, щоб їй запобігти переконані більше 70% жителів Донецька і Львова, а також майже половина жителів Києва.

У Донецьку і в Києві домінує думка, що дії Кабінету Міністрів погіршують економічну ситуацію або ніяк на неї не впливають, у Львові – що дії Уряду все-таки пом`якшують кризу.

Відповідаючи на питання «Як впливають на стан економіки теперішні дії Уряду?», 45% мешканців Донецька, 37,3% жителів Києва та 17,5% львів’ян визнали дії Уряду такими, що погіршують ситуацію. Також, 36,4% донеччан, 30,6% киян та менше відсотку львів’ян висловили думку, що дії Уряду ніяк не впливають на стан економіки. Водночас 51,9% мешканців Львова, 17,7% киян та 3,5% жителів Донецьку вважають, що дії Уряду пом’якшують ситуацію. 

 Донецьк (80,3% респондентів) і Київ (64,2%)  вважають, що подолати економічну кризу без розв`язання політичної кризи неможливо. У Львові такої ж позиції дотримується відносна більшість – 44,1% жителів.

У своїх прогнозах найоптимістичнішим є Львів. Київ і Донецьк  чекають погіршення ситуації.

На запитання «Який прогноз розвитку ситуації є, на Вашу думку, найімовірнішим?» 73% респондентів у Львові вважають, що економічна ситуація стабілізується, хоча політична криза буде тривати, 18% вважають, що економічна ситуація стабілізується завдяки подоланню політичної кризи.

У Донецьку 31% респондентів висловили думку, що економічна ситуація буде погіршуватися через політичну кризу, 14,9% чекають на погіршення незалежно від подолання політичної кризи, а 24,8% вважають, що економічна ситуація стабілізується завдяки подоланню політичної кризи.

У Києві погіршення економічної ситуації через політичну кризу чекають 30,9% респондентів, ще 12,9% вважають, що ситуація погіршиться, незважаючи на подолання політичної кризи. Впевненість у стабілізації економічної ситуації незалежно від політичних перипетій висловили 20,2% киян, ще 21,1% очікують, що економічна ситуація стабілізується завдяки подоланню політичної кризи.

 Розгортання кризи і негативні економічні очікування стимулюють перегляд політичних "табу". В Донецьку і в Києві відчутно зменшилася кількість непримиренних противників коаліції помаранчевих та біло-блакитних.

Зокрема, на підтримку ідеї формування коаліції з представників помаранчевого табору і Партії регіонів заради подолання економічної кризи висловилися 26,9% киян, 19% донеччан та 18% львів’ян. Проти такої коаліції виступили 69,8% мешканців Львова, 48,4% – Донецька та 47,6% – Києва. Було важко відповісти на питання 32,6% донеччан, 25,5% киян та 12,2 львів’ян.

Опитування проведене за квотною вибіркою, що репрезентує доросле населення цих міст віком від 18 років і старше. Опитано 1208 респондентів, у тому числі: 402 — у Києві, 401 — у Львові, 405 — у Донецьку. Похибка вибірки становить  5%.