Київ. 30 жовтня. УНІАН. Найактуальнішою загрозою європейській енергетичній безпеці експерти називають непрозорість і корупцію у сфері торгівлі енергоресурсами.

Про це повідомила директор Фонду Арсенія ЯЦЕНЮКА Open Ukraine Орися ЛУЦЕВИЧ сьогодні на прес-конференції в УНІАН, представляючи результати експертного опитування на тему: «Прогноз основних загроз енергетичної безпеки країн Європи 2009 року», проведеного фондом.

За її словами, експертне опитування було проведено напередодні другого Київського форуму безпеки Kiev Security Forum «Чорноморсько-Каспійський реґіон і Європейська енергетична безпека», організованого фондом. Форум відбудеться 6-7 листопада.

Відео дня

«Україна прагне стати активним донором європейської та реґіональної безпеки, долучаючись до врегулювання конфліктів і беручи участь у різних миротворчих операціях. Ініціюючи дискусії з питань європейської безпеки в Україні, ми глибше усвідомлюємо свою можливу роль у галузі безпеки та зміцнюємо авторитет нашої країни на міжнародній арені», - зазначила О.ЛУЦЕВИЧ.

За її словами, українські незалежні експерти у сфері енергетики визначили основні загрози енергетичній безпеці Європи та України як частини Європейської співдружності та спрогнозували середньострокові перспективи вирішення цих проблем.

Своєю чергою, як зазначила заступник директора Фонду Open Ukraine Іванна КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ, експерти серед актуальних загроз назвали: домінування на ринку пропозиції паливно-енергетичних ресурсів обмеженої групи постачальників; політичну нестабільність транзитних країн; відсутність загальної енергетичної політики Євросоюзу, попри її декларування; обмеження інвестиційних ресурсів для розвитку видобування, мереж транспортування і потужностей переробки енергоресурсів (інакше кажучи - фінансову кризу).

Серед неактуальних загроз експерти назвали: питання двосторонніх відносин між монополістами-постачальниками та споживачами з транзитерами, відсутність євро-атлантичної консолідації (відносини США-ЄС) щодо нових інфраструктурних проектів і маніпулювання масовою свідомістю добувними компаніями.

«Узагальнюючи відповіді експертів, можна констатувати, що проблеми енергетичної безпеки потрібно вирішувати у форматі спільної загальноєвропейської співпраці - роль ЄС, НАТО, ОБСЄ, МЕА має рости», - сказала І.КЛИМПУШ-ЦИНЦАДЗЕ.

Експертне опитування проводили з 17 до 28 жовтня, у ньому взяли участь 26 українських експертів (найкращі фахівці підприємств ТЕК, державні службовці, науковці, журналісти, які спеціалізуються на цій тематиці), які визначили 5 найактуальніших загроз. Опитування незалежних експертів відбувалося і в очній, і в заочній формі.

Підсумки цього дослідження фонд звірить з позицією іноземних експертів під час другого Київського форуму безпеки.

Київський форум безпеки - незалежний, політично незаангажований майданчик для обговорення ключових проблем європейської безпеки. Проект реалізується в рамках програми фонду Open Ukraine «Міжнародний діалог». У нинішньому форумі візьмуть участь близько 200 державних діячів високого рівня, відомих аналітиків, представників бізнесу і засобів масової інформації з Чорноморсько-Каспійського реґіону, Європейського Союзу, США та відповідних міжнародних і регіональних організацій. Вони представлятимуть 25 країн світу.

Open Ukraine - міжнародний добродійний фонд, заснований за ініціативою голови Верховної Ради Арсенія ЯЦЕНЮКА для зміцнення авторитету України в світі та розвитку публічної дипломатії.