Київ, 28 жовтня. УНІАН. Польський кінорежисер Єжи ГОФФМАН передав право на захист своїх авторських прав Національній спілці кінематографістів України.

Про це Є.ГОФФМАН повідомив сьогодні на прес-конференції в УНІАН.

«Це вперше відбулося в моєму житті. Легально суд незалежної та вільної держави позбавив мене авторського права на мої фільми. На жаль, таке беззаконня стосується всіх моїх колег в Україні та колег, які працюють у країнах колишнього Радянського Союзу та соціалістичного табору», - сказав Є.ГОФФМАН.

Відео дня

Своєю чергою фахівець у сфері інтелектуальної власності, директор Всеукраїнської організації колективного управління правами в аудіовізуальній сфері «Гільдія кінорежисерів 24/1» Сергій КУЛАКОВ додав, що в Україні жодна компанія, яка займається прокатом фільмів, а також жоден телеканал не виконують міжнародного законодавства про авторські права, зокрема, не виплачують авторської винагороди за фільми режисерам, операторам, художникам, композиторам і виконавцям ролей.

Крім того, за його словами, у Міністерстві культури видано наказ про визнання активами, взяття на баланс і врахування майнових прав інтелектуальної власності на фільми. «Відповідно до цього наказу всі права інтелектуальної власності на фільми, зняті в Україні, належать державі», - уточнив С.КУЛАКОВ.

Фахівець з питань інтелектуальної власності також повідомив, що його організація не раз подавала судові позови до Міністерства культури, яке, по суті, стало власником авторських прав. За його словами, суди під час розгляду цих позовів визнали, що Є.ГОФФМАН, а також українські автори – режисер-постановник фільму «Чорна курка або Підземні жителі» Віктор ГРЕСЬ, режисер постановник мультфільму «Острів скарбів» Давид ЧЕРКАСЬКИЙ – не є суб`єктами авторського права, внаслідок чого не можуть розраховувати на авторські винагороди.

Як повідомляв УНІАН, 27 жовтня Є.ГОФФМАН заявив, що Державний департамент інтелектуальної власності при Міністерстві освіти та науки, а також Міністерство культури та туризму ущемляють його авторські права, надаючи можливість різним телекомпаніям показувати кінофільми «Вогнем і мечем», «Знахар» та ін. без сплати авторської винагороди.

«У нашої творчої групи виникло враження, що багато хто в Україні вважає, якщо колись раніше Україна раз купила кінофільм у прокат, то тепер власником стрічки на її території вважається держава. Це глибоко обурливо. Ми з таким стикаємося тільки на пострадянському просторі», - заявив кінорежисер.

Є.ГОФМАН зазначив, що спільно з авторським складом пройшов усі судові інстанції в Україні аж до Верховного суду, проте відстояти свої права не вдається, оскільки “доказів, які підтверджували б авторські права на фільми «Вогнем і мечем», «Знахар», недостатньо».