Київ. 27 жовтня. УНІАН. Всеукраїнська молодіжна громадська організація ”Фундація регіональних ініціатив” та Громадська мережа “Опора” попереджають про загрозу зриву позачергових виборів міських голів Рівного та Мукачевого, які мають відбутися 30 листопада.

Про це сьогодні заявив голова ВМГО ”Фундація регіональних ініціатив” Олександр СОЛОНТАЙ під час прес-конференції в УНІАН на тему: “Вибори міських голів у містах Мукачевого і Рівне: громадський контроль за виборами, контроль за дотриманням прав виборців”.

Він пояснив, що до цього часу Верховною Радою не прийнято рішення про фінансування дострокових місцевих виборів. Крім цього, наразі ще практично не сформовані дільничні виборчі комісії, що призводить до організаційних затримок зі складанням списків виборців, їх перевіркою тощо. Також законодавство про місцеві вибори має певні суперечності із законами про загальнодержавні вибори, тому юридичні зачіпки можуть бути використані для оскарження результатів голосування.

Відео дня

“Таким чином, існують фінансова, організаційна та право-застосовча загрози проведенню місцевих виборів у Рівному та Мукачеве”, - сказав О.СОЛОНТАЙ.

За словами представника керівного органу рівненського осередку Громадської мережі “Опора” Юрія ЛІСОВСЬКОГО, для організації виборчого процесу тервиборчкому потрібно 1 млн. 156 тис. грн., але їх немає, і ТВК не може навіть виготовити печатки для дільничних комісій. До того ж, зауважив Ю.ЛІСОВСЬКИЙ, у Рівному немає чітко вираженого лідера перегонів зі стабільним рейтингом (зареєструвалися 24 кандидати), тому існує висока імовірність судових звернень після голосування.

“ГМ “Опора” у Рівному та ВМГО ”Фундація регіональних ініціатив” у Мукачеве розпочинають довготерміновий моніторинг перебігу виборчої кампанії, а у день виборів здійснюватимуть комплексне спостереження за ходом голосування: опитування на виході з дільниць, паралельний підрахунок голосів тощо”, - повідомив голова мукачівського осередку ВМГО ”Фундація регіональних ініціатив” Юрій ПЛЕША. Він додав, що всю інформацію буде передано ЗМІ та оприлюднено в мережі Інтернет.

Довідка УНІАН. Згідно з рішенням Верховної Ради, 30 листопада 2008 року у 138 територіальних виборчих округах України повинні відбутися позачергові місцеві вибори.

Комітет виборів України заявив, що держаним бюджетом не передбачено фінансування цих виборів, що ставить їх організацію на межу зриву.