9 жовтня 12 депутатів з 3 фракцій: «БЮТ», «НУ-НС» та «Партії регіонів» зареєстрували законопроект 3281 про подальше підвищення акцизів на тютюнові вироби.  З 1 січня 2009 р. масові сигарети з фільтром повинні подорожчати приблизно на 1 гривню 50 копійок, без фільтру – на 90 копійок. 

Група депутатів – В’язівський В. М., Григорович Л. С., Доній О. С., Дубіль В. О., Забзалюк Р. О., Корж В. П., Костенко П. І., Марущенко В. С., Парубій А. В., Плотніков О. В., Рябека О. Г., Унгурян П. Я. – висловилися за те, щоб Верховна Рада прийняла цей закон у пакеті зі змінами до бюджету – 2009 і антикризовими заходами. Це додасть до бюджету 6 мільярдів гривень на оздоровлення нації і подолання наслідків глобальної економічної кризи.

«Головне, що підняття цін дозволить зменшити кількість курців, зокрема серед дітей, – каже економіст  Володимир Рябошлик. – У 2006 р. Україна ратифікувала Конвенцію Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я, де взяла на себе зобов’язання збільшити податки на тютюнові вироби, щоб зменшити поширеність куріння.

Відео дня

1-го вересня  вже відбулося підвищення акцизів і сьогодні ціни на сигарети з фільтром зросли в середньому на 60 копійок, без фільтру – на 25 копійок. Проте, незважаючи на це, ціни в Україні залишаються одними з найнижчих у Європі, зокрема меншими, ніж у Росії.

Досвід 1 вересня довів успішність повороту у державній ціновій політиці і виявив все лицемірство залякувань тютюнових корпорацій, що від подорожчання сигарет Україна ніби-то буде завалена контрабандою і вітчизняні виробники втратять ринок. Як свідчать факти, самі тютюнники аж ніяк не боялися втратити ринок, приймаючи власні рішення про подорожчання для отримання додаткових прибутків «під шумок» про зростання акцизів. Так, майже половина подорожчання «Мальборо» з 5 до 6 гривень зумовлена підвищенням доходу бізнесу у складі ціни сигарет. З 1 гривні подорожчання на 55 копійок – це державне підвищення акцизів, а 45 копійок забезпечені тютюнниками. В середньому чверть зростання цін відбулося за власними рішеннями тютюнників, а не Держави». 

За таких умов законопроект 3281 забезпечує продовження раніше започаткованої політики у наступних напрямках:

- остаточне подолання ситуації, коли за рейтингом цін на сигарети Україна посідає останнє місце у Європі; 

- помірне перевищення цін над російськими цінами, що дозволяє зменшити доступність сигарет, не провокуючи контрабанду в Україну;

- скорочення відставання цін від країн ЄС і відповідне скорочення «навару» від контрабанди з України до ЄС.

Все це співпадає з позицією Прем’єр-Міністра України Юлії Тимошенко, що  вересневе підвищення було лише попереднім заходом і восени ці кроки мають бути продовженими.

Адже майже десять років зростання цін на сигарети відбувалося зі значним відставанням від інфляції. Тютюнові вироби стали настільки доступними, що за споживанням сигарет Україна посідає одне з перших місць у Європі, пропустивши вперед тільки Грецію. Крім того, багатократний розрив цін з сусідніми країнами ЄС призвів до того, що українськими сигаретами, вилученими митниками, опалюють електростанції у Польщі.

Ініціатори законопроекту 3281 висловили впевненість, що українські курці з розумінням зустрінуть подорожчання сигарет, і що Верховна Рада прийме закон про підвищення акцизів на тютюнові вироби у пакеті антикризових заходів і змін до бюджету-2009.

Додаткова інформація

Понад 100 відомих українців підписали «Маніфест українців проти куріння», в якому, зокрема, закликали державу «підняти ціни на цигарки, щоб діти не могли їх так легко купувати». 15 серпня про це було оголошено на прес-конференції в Києві.  

Зокрема Маніфест підтримали співачки Софія Ротару, Ані Лорак, Настя Каменських, актори Богдан Бенюк і Володимир Горянський, актриса Наталія Сумська, художниця Євгенія Гапчинська, оперний співак Володимир Гришко, телеведуча Маша Єфросініна, письменники Андрій Курков, Марина і Сергій Дяченки, Ірена Карпа, олімпійська чемпіонка Яна Клочкова, музикант Вадим Красноокий (гурт Mad Heads XL), олімпійська чемпіонка Лілія Подкопаєва, танцюристи Григорій Чапкіс та Владислав Яма.

«Дослідження в різних країнах показали, що якщо ціни високі, курці з більшою вірогідністю припиняють курити. При цьому, набагато менше потенційних молодих курців призвичаюється до цієї звички», – каже співробітник програм контролю над тютюном Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я в Україні  Костянтин Красовський.

Підвищення ставок податку на сигарети мало дуже позитивні наслідки для державного бюджету нових країн ЄС. Наприклад, у Словаччині в 2006 році було продано 4,3 мільярда сигарет (в 26 разів менше, ніж в Україні), проте бюджет отримав від тютюнових акцизів 11,4 мільярда крон (приблизно 2 мільярда гривень), тобто стільки ж, як і держбюджет України.