Київ. 23 жовтня. УНІАН. Оголошення дострокових парламентських виборів в Україні остаточно зняло питання надання країні Плану дій щодо членства в НАТО у грудні 2008 року.

Такий висновок оприлюднила сьогодні на прес-конференції в УНІАН група українських експертів по завершенню ІІІ етапу проекту “Громадська підтримка надання ПДЧ Україні”, що проходив у Берліні.

Голова наглядової ради Фундації “Суспільність” Олег РИБАЧУК наголосив, що “внутрішньополітична ситуація в Україні дає нашим європейським партнерам повне моральне право говорити, що немає власне кому давати ПДЧ. Німецькі політики щиро говорять про те, що в Україні немає партнерів, з якими можна вибудовувати довготривалі перспективні відносини, зокрема щодо інтеграції в НАТО”.

Відео дня

Водночас, за словами наукового директора Інституту євроатлантичного співробітництва Олександра СУШКА, “питання надання Україні ПДЧ може бути вирішено наступного року – за умов формування парламентської більшості та уряду, що принаймні не заперечують потреби України в євроатлантичній інтеграції”. Разом з тим, він також зазначив, що німецькі експерти, політики реально піддають сумніву, чи буде достатньо депутатів в новій Верховній Раді, які вважатимуть питання колективної безпеки пріоритетними.

У свою чергу Директор міжнародних програм Центру Разумкова Валерій ЧАЛИЙ наголосив, що робота з формування позитивного іміджу країни, підтримки пріоритетів європейської та євроатлантичної інтеграції України в європейських столицях не повинна припинятися навіть в умовах внутрішньої політичної турбулентності. “Вона повинна стати системною. Недостатньо зусиль лише дипломатів та недержавних організацій. Це повинна бути справа влади й опозиції, українського бізнесу та громадянського суспільства загалом”, - вважає він.

За словами керівника агентства Pro.Mova Євгена ГЛІБОВИЦЬКОГО, “мало того, що відбувається неприємний зсув у сприйнятті України як партнера. Змінюється і трактування, власне, ПДЧ, яке частина німецьких полісімейкерів сприймає у спосіб, дуже подібний до офіційної російської позиції: як останній, навіть символічний, крок перед майже гарантованим прийняттям до НАТО”.

“Саме тому Україна в грудні ПДЧ не отримає”, - підсумував Є.ГЛІБОВИЦЬКИЙ.