Київ. 20 жовтня. УНІАН. Профспілка працівників Національної академії наук України закликає Президента Віктора ЮЩЕНКА призупинити дію указу про проведення дострокових парламентських виборів і дати можливість Верховній Раді ухвалити закон про державний бюджет на 2009 рік.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив голова профспілки працівників НАНУ Анатолій ШИРОКОВ.

Він зазначив, що сьогодні держава не виконує закон про наукову і науково-технічну діяльність, зокрема, положення про забезпечення бюджетного фінансування науки у розмірі не менше 1,7% ВВП.

Відео дня

Голова профспілки повідомив, що зараз видатки на науку становлять 0,47% ВВП за рахунок держбюджету і 0,83% - за рахунок всіх джерел фінансування. Профспілка вважає, що держава, владні інституції повинні перейти від слів про розуміння ролі і значення науки до конкретних і невідкладних заходів на її підтримку.

За словами А.ШИРОКОВА, відповідно до проекту держбюджету-2009, видатки для НАНУ збільшено на 38% порівняно з 2008 роком, проте хід бюджетного процесу було порушено указом Президента про припинення повноважень ВР.

“Такий розвиток подій створює значну загрозу для нормальної діяльності Академії, як й інших бюджетних галузей”, – зауважив профспілковий лідер.

У зв’язку з цим профспілка закликає Президента призупинити дію свого указу і дати можливість парламенту ухвалити зміни до бюджету на поточний рік, а також затвердити бюджет на 2009 рік.

Крім цього, вважає керівник профспілки, було б логічним спільними зусиллями усіх органів влади розглянути і затвердити невідкладні стабілізаційні заходи в умовах світової фінансово-економічної кризи, а вже після цього проводити “чергові” позачергові вибори парламенту.