Київ. 16 жовтня. УНІАН. Представники української творчої інтелігенції виступають проти проведення дострокових парламентських виборів.

Про це вони заявили на прес-конференції в агентстві УНІАН в четвер.

Зокрема голова Національної спілки письменників України Володимир ЯВОРІВСЬКИЙ вважає, що дострокові вибори можуть “вкинути Україну в хаос, в жахливу прірву, з якої вона може не повернутися як незалежна Українська держава”.

Відео дня

Він також застеріг, що ці вибори взагалі можуть не відбутися, оскільки, згідно з законодавством потрібно, щоб явка виборців була більше 50%, а на сьогодні люди зневірені у владі і можуть не прийти голосувати.

“Вибори можуть затягнутися, перші вибори можуть не відбутися, після цього треба оголошувати наступні вибори. Реально Україна може отримати якусь владу в парламенті і пізніше уряд якнайшвидше у травні”, - сказав він.

За словами В.ЯВОРІВСЬКОГО, українська інтелігенція вважає, що сьогодні ще є час зупинитися.

Він також переконаний, що залишається можливість створити коаліцію НУ-НС, БЮТ і Блоку Литвина.

“Українська інтелігенція робитиме все, щоб не втягувати Україну в цю авантюру. Це забаганка Президента і його оточення. Президент дійсно має право це зробити (оголосити дострокові парламентські вибори - УНІАН), але він має право, а не обов’язок, і в такій ситуації скористатися цим обов’язком це просто політична авантюра”, - додав він.

В.ЯВОРІВСЬКИЙ також зазначив, що може скластися так, що до парламенту прийдуть дві ворогуючі сили - крайні праві і крайні ліві. Тоді, сказав він, буде важко уявити що чекатиме Україну.

На переконання В.ЯВОРІВСЬКОГО, найкращий вихід з ситуації є проведення одночасних парламентських і президентських виборів. “Тоді б відбулося перезавантаження влади в Україні”, - додав він.

Колишній політв’язень, мистецтвознавець Богдан ГОРИНЬ вважає, що Президент України має скасувати свій указ про дострокові вибори. “Такий указ може з’явитися і в січні, а зараз необхідно скасувати указ про вибори, відновити роботу Верховної Ради, обов’язково ухвалити бюджет, в який внести статтю про фінансування виборів. Після цього Президент має право призначити вибори, але вони мають бути після Нового року, - сказав він.

Лауреат Національної премії ім.Тараса Шевченка, літературознавець Михайло СЛАБОШПИЦЬКИЙ у свою чергу вважає “божевіллям йти на вибори в контексті всього того, що робиться в Україні”. “Я не вірю, що вибори, якщо вони відбудуться, можуть щось принципово змінити. Якщо дві-три карликові партії проповзуть, то вони не змінять розстановки сил і ми знову одержимо дежа вю, але ми втратимо не тільки час, кошти, а й покінчимо з останніми ілюзіями у нашого електорату”, - додав він.