Київ. 14 жовтня. УНІАН. Народні депутати від БЮТ Сергій ТЕРЬОХІН, Юрій ПОЛУНЄЄВ і Наталія КОРОЛЕВСЬКА оприлюднили основні позиції проекту плану стабілізації економічної ситуації в Україні.

Сьогодні на прес-конференції в УНІАН депутати заявили, що, зокрема, у проекті програми передбачається перетворення "Укрексімбанку" з універсального банку на центр експортного кредитування і страхування експортних ризиків.

Для стабілізації валютного ринку пропонується змінити правила регулювання наявного обміну валют. «Ми критикуємо рішення НБУ з приводу того, що встановлено 5%-й коридор відхилення між курсом продажу та купівлі… Ми пропонуємо до 1 січня 2010 року обмеження в маржі в обмінних пунктах, але щодо офіційного курсу, встановленого НБУ», - сказав С.ТЕРЬОХІН.

Відео дня

Крім того, БЮТ пропонує встановити низку вимог для комерційних банків у разі надання йому стабілізаційного кредиту Національного банку. Зокрема, такий банк повинен обмежити виплату заробітної плати, премій і будь-яких відшкодувань в інтересах теперішніх, почесних, відставлених членів його правління в сумах, встановлених НБУ, але не більш як 10 тис. грн. на місяць кожному. Також банк повинен припинити виплату дивідендів до повного погашення стабілізаційного кредиту. Банк обов`язково повинен оприлюднити структуру своїх власників, а також запровадити мораторій на відчуження небанківських активів, окрім рухомого майна.

За словами С.ТЕРЬОХІНА, прогнозується, що проект плану розглянуть на нараді у прем`єр-міністра наступного тижня, а надалі його винесуть на розгляд уряду як законопроект.

«Максимум за два тижні повинні підготувати один законопроект, яким вносяться зміни до 49 законодавчих актів України, - сказав С.ТЕРЬОХІН. - Такий план може призвести до того, скажімо, що вдасться суттєво знизити ризики того, що наступного року ми зіткнемося з кризою неплатежів. Для цього потрібне одне: щоб Верховна Рада працювала, і щоб ми думали не про свої політичні примхи, а думали, яким чином стабілізувати ситуацію в Україні», - сказав С.ТЕРЬОХІН.