Київ. 14 жовтня. УНІАН. На зібранні предстоятелів помісних православних церков в Стамбулі не вирішено українського питання, але дано поштовх до загально православного обговорення проблеми об’єднання православних церков в Україні. Про це сказав на прес-конференції в УНІАН голова відділу зовнішніх церковних зв’язків Української православної церкви Архімандрит Кирил (ГОВОРУН).

Він нагадав, що 10-12 жовтня 2008 року у Свято-Георгієвському соборі на Фанарі (місто Стамбул, Туреччина) відбулося зібрання Предстоятелів помісних православних церков. В ньому взяли участь предстоятелі Константинопольської, Олександрійської, Антіохійської, Єрусалимської, Руської, Кіпрської, Еладської, Албанської, Чеської та Словацької церков, а також повноважні представники Грузинської, Сербської, Румунської, Болгарської та Польської православних церков. На зібрання був запрошений і взяв у ньому участь предстоятель Української православної церкви Блаженніший митрополит Київський і всієї України Володимир та делегація УПЦ.

Архімандрит Кирил (ГОВОРУН) наголосив, що після обговорення цього питання на даному зібранні, тепер це вже “не діалог, скажімо, двох предстоятелів московського і константинопольського, не лише діалог церкви і влади, а це має бути питання для всієї православної спільноти”. “Тільки соборним розумом, ми віримо, можна розв’язати українське питання,” - наголосив він. За його словами, доцільно було б провести в майбутньому нараду загальноправославну в Києві. Яка б могла дати поштовх до вирішення цього питання.

Відео дня

Архімандрит Кирил (ГОВОРУН) повідомив, що кульмінацією зібрання та свідченням єдності православного світу стала спільна Літургія в неділю 12 жовтня у Свято-Георгієвському храмі, де богослужіння очолив Вселенський патріарх Варфоломій. Йому співслужили предстоятелі православних церков, а також предстоятель УПЦ Блаженніший митрополит Володимир.

Як підсумок братнього богословського і літургійного спілкування було прийняте послання предстоятелів православних церков, в якому означено головні проблеми та виклики сьогодення перед людством та православною церквою.

На прес-конференції в агентстві УНІАН прес-секретар предстоятеля Української православної церкви, протоієрей Георгій КОВАЛЕНКО зачитав звернення до предстоятелів помісних православних церков. В ньому, зокрема висловлено прохання “підтримати зусилля УПЦ, що направлені на відновлення церковної єдності в нашій країні”.

В ньому зазначається, що в українських ЗМІ обговорюється сценарій вирішення українського церковного питання шляхом створення в Україні декількох паралельних православних юрисдикцій. В зверненні сказано, що “такий спосіб вирішення проблеми є неприйнятним”, оскільки, зокрема, суперечить канонічному принципу “одне місто - один єпископ”, може призвести до відновлення жорсткого протистояння у боротьбі за храми та церковне майно і не вирішить проблем щодо розколу, оскільки в Україні “залишаться неканонічні церковні групи, що претендують на автокефальний статус