Згідно з рішенням Київської міської Ради почалася реалізація проекту зведення житлово-офісного комплексу по вул. Первомайського 5-Б з одночасною реставрацією приміщення Будинку звукозапису Національної радіокомпанії України. Оригінальний проект будови розроблено відомою архітектурною майстернею Миколи Дьоміна, одного з авторів Генплану Києва.

Оскільки навколо цього факту з’явилися різні інсинуації, інспіровані, швидше за все, кимось із претендентів на земельну ділянку, вважаємо необхідним роз’яснити громадськості суть справи.

За   висновками   експертів,    будівництво   жодним   чином   не    загрожує функціонуванню Будинку звукозапису НРКУ. Сучасні будівельні технології не передбачають забивання паль та інших операцій, що спричиняють струси і вібрацію ґрунтів, відтак студії звукозапису не можуть зазнати деформації, інших ушкоджень.

Відео дня

При реалізації проекту головний корпус Будинку звукозапису, навпаки, зміцнить свій технічний стан. Згідно з договором про пайову участь між НРКУ та інвестором, за рахунок забудовника буде реконструйовано дах, що перебуває в критично аварійному стані, замінено все застаріле обладнання кондиціонування повітря, відремонтовано внутрішні приміщення, перекладено зовнішні інженерні комунікації, впорядковано й облагороджено територію.

Крім того, 50 сімей журналістів, працівників Українського радіо, які перебувають на квартирному обліку, будуть забезпечені житлом.

Ми відповідально заявляємо: будівництво по вул. Первомайського, 5-б відповідає всім нормам українського законодавства, ми маємо всі необхідні документи, з якими представники ЗМІ можуть ознайомитися. Законність реалізації згаданого проекту підтверджена висновками Київської міської прокуратури.

Територія забудови – місцевість із складним рельєфом. Саме тому для проектування та реалізації забудови були залучені творча архітектурна майстерня «М. Дьомін», один з авторів Генплану Києва, та будівельна компанія «Граніт», що мають досвід будівництва аналогічної складності.

Вишукувальні роботи показали: дренажна система Кловського пагорбу функціонує менше ніж на 20%, а постійні прориви старих трубопроводів ще більше ускладнюють ситуацію. В результаті накопичується велика кількість грунтових та дощових вод, які все частіше підтоплюють підвали Будинку звукозапису та сусідніх будинків. Першочерговим завданням будівельників є укріплення схилу та відновлення дренажної системи схилу.

Конфлікт

Як відзначив Віталій Верета, генеральний директор компанії «Грегос», що охороняє територію Будинку звукозапису, «у Києві вже давно діє організоване угрупування, що під прикриттям благовидних цілей та назв на кшталт «Збережи старий Київ», займається шантажем будівельних організацій.

Вони володіють сучасними інструментами інформаційних війн та агресивних провокацій. В першу чергу, це стосується заяв так званих «ініціативних груп захисників старого Києва» про знесення Будинку звукозапису НРКУ, хоча відповідальні співробітники НРКУ неодноразово заявляли про плани ремонту та реставрації Будинку звукозапису.

Але 2 жовтня «громадські» бійці перейшли всі межі.

Як повідомив Віталій Верета, ранок 2 жовтня почався з того, що протестуючі камінням пробили лобове скло автомобіля БКФ «Граніт», та також травмували начальника автоколони, який був госпіталізований з черепно-мозковою травмою, зламали руку співробітнику компанії «Грегос».

Також зранку 2 жовтня усі співробітники «Граніту» на електронну пошту надійшли листи з погрозами фізичної розправи над ними та членами їх родин.

Напередодні зіткнення 2 жовтня 2008 на ресурсі  http://community.livejournal.com/saveoldkyiv  з’явилися заклики до участі у «театралізованому дійстві», що виявилося атакою будівельного майданчика. «Штурм майданчика був проведений дуже професійно, із застосуванням понад 12 світло-шумових гранат та спецобладнання. Очевидно, що за такими акціями стоять спеціально підготовлені люди, а не об’єднання громадян», - відзначив Віталій Верета.

Так званими «представниками громадськості» були спровоковані буквально військові дії, в результаті яких учасники «акції протесту» спиляли паркан, що огороджував територію забудови, знесли паспорт будівництва, на якому вказана вся інформація про проект. Після цього «активісти» підпалили зламаний паркан і не пропускали пожежну машину, що намагалася загасити полум’я поряд із Будинком звукозапису.

Підсумком дня стала госпіталізація співробітника компанії «Граніт», зламана рука охоронця,  постраждали місцеві жителі та представники ЗМІ, які опинилися у зоні конфлікту. Одному з журналістів невідомі хулігани зламали руку.

Внаслідок незаконних дій так званих «ініціативних груп» 2 жовтня забудові нанесено матеріальні збитки, техніка простоює, будівельники не можуть розпочати роботи. При цьому ми вже платимо по 854 000 грн. щомісяця у Головне управління економіки м. Києва на розвиток інженерно-транспортної інфраструктури, інші відрахування та податки.

Віталій Верета заявив: «чоловік, який зламав руку журналісту, і зафіксований на фотографіях інформагентства УНІАН, не має жодного відношення ні до компанії «Грегос», ні до компанії-забудовника».

За цими усіма фактами фірма «Грегос» звернулася до міліції та прокуратури із відповідними заявами, та надала матеріали відео та фотозйомки. Порушено кримінальні справи.

НРКУ, будівельники та фірма «Грегос» ще раз закликають усіх вирішувати питання, що виникають, цивілізовано, у межах правового поля. Хуліганські вчинки «ініціативних груп», завдання шкоди здоров’ю співробітників та майна забудовників і НРКУ не залишаться безкарними.